Afgan halkı ümidini kaybediyor

KABİL (İHA) - ABD tarafından finanse edilen bir kamuoyu araştırması Afgan halkının ülkenin geleceğine dair ümidinin 2 sene önceye göre azaldığını ortaya koydu.

Asia Foundation kurumu tarafından yapılan araştırmada Afganistan'ın doğru yönde ilerlediğine inananların oranı yüzde 38 olarak belirlendi. Bu oran 2007 yılında yüzde 42, 2006'da yüzde 44, 2004'te de yüzde 64'tü. Kurumdan yapılan açıklamada, "Ülkenin doğru yönde gittiğini söyleyenlerin sayısı 2006'dan bu yana devamlı azalıyor. Son 2 senede kötümserliğe dair net bir eğilim var" denildi.

Reklam
Reklam

Ülkenin yanlış yönde ilerlediği görüşünde olanların oranı da yüzde 32 oldu. Bu oran da 2007 yılında yüzde 24, 2006'da yüzde 21'di.
Araştırmaya göre halk en büyük problem olarak güvenliği görüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 36'lık bir kesimi güvenliğin en büyük problem olduğunu dile getirdi.
Taliban rejiminin 2001 yılında ABD askeri müdahalesiyle kolayca devrilmesinden sonra örgüt son senelerde güçlü bir şekilde geri dönüş eğiliminde. Asia Foundation, yüksek orandaki sivil ve asker kayıpları, gıda eksikliği, enflasyonun yükselmesi ve işsizliğin de ülkedeki ana problemlerden olduğunu bildirdi.
Araştırma, Amerikan hükümetinin finanse etmesiyle yapıldı. Merkezi ABD'de bulunan örgütün Asya ülkelerinde 17 şubesi var.