Afganistan için insiyatif bizde

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail'in Filistin'e uyguladığı politikanın kimseye faydası olamayacağını belirterek, "Bölgede hava bu kadar ağırlaşırken bu havayı daha da zehirlemek kimsenin çıkarına değil" dedi.

Gül, öğleden sonra Bakanlığa gelişi sırasında basın mensuplarının İsrail-Filistin sorunu ve Afganistan'a asker gönderme konuları ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Filistin'e uyguladığı politika karşısında sadece kınama ile kalınmayıp yaptırım da uygulanması gerektiğine dair demecinin hatırlatılması üzerine, son haftalarda Filistin'de meydana gelen olayların son derece kaygı verici olduğunu söyledi. Gül, şiddet sarmalının giderek arttığını belirterek, bunun neticesinde birçok sivil ve suçsuz insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Gül, bu politikanın durması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bu politikanın kimseye faydası yok. Zaten bütün Ortadoğu'da hava yeteri kadar ağırlaşmış vaziyette. Hava bu kadar ağırlaşmışken bu havayı daha fazla zehirlemek, daha sıkıntılı hale getirmek hiç kimsenin çıkarına değildir. Söylemek istediğimiz şey bu. Sayın Başbakanın söylemek istediği de bu. Yapılacak şey yol haritasının bir an önce uygulamaya geçilmesi. Yol haritasını 'önce sen, sonra ben' diye çıkmazlara sokmak doğru değil. Bu işten Quartet sorumludur. Gerekirse de bir izleme mekanizmasının oluşturulması gerekir ve herkesin büyük bir gayret sarfetmesi gerekir. Yoksa tüm televizyonlar bu olayları canlı olarak dünyaya verirken eminim ki herkes bunları seyretmeye tahammül edememektedir. Çocukların, kadınların öldürülmesi, evlerin yıkımını, helikopterlerin çocukların üzerine ateş açmaları. Bunlar tüm Ortadoğu'da, tüm İslam Dünyası'nda ve tüm medeni dünyada, Avrupa'da, Amerika'da çok büyük tepkiler çekmektedir. İyi olsun diye atılması gereken adımları zorlaştırmaktadır. Irak'ın işini zorlaştırmaktadır. Diğer konuları zorlaştırmaktadır. Ortadoğu'da demokratikleşme yaygınlaşsın, şeffaflaşma yaygınlaşsın, daha çok ilişkiler arttırılsın yönündeki bütün çalışmaları zorlaştırmaktadır. Yapılması gereken şey bu politikanın detaylı gözden geçirilip durdurulmasıdır. Yol haritası üzerinde herkesin mutabakatı vardır. Bunu uygulamaya bir an önce konulması gerekir. Tabi ki İsrailliler üzerine yapılan intihar saldırılarını da her zaman kınadık. Bunların her zaman yanlış olduğunu söyledik. Bunların da Filistin Davası'na getireceği hiçbir fayda yoktur. Tam tersine sıkıntı getirmektedir. Bu havanın rahatlatılması gerekir. Türkiye bu bölgenin içindedir. Dolayısıyla zehirlenen, kirlenen hava şüphesiz ki tüm bölge ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'yi de etkilemektedir. Konuşmalarımızdan farklı farklı anlamlar çıkartıp, farklı farklı boyutlara çekmenin de hiç gereği yoktur. Biz bunları açık ve net olarak söyledik".

Reklam
Reklam

Gül, Moskova'da İslam Konferansı Orgütü bünyesinde kurulan Bakanlar Delegasyonu'ndan ve burada yapılan temaslardan bahsederek, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı ile uzun süren bir görüşme yaptığını söyledi. Gül, 2 Haziran'da da sözkonusu delegasyonun Washington Yönetimi ve Newyork'ta BM temsilcileri ile görüşeceğini belirterek, kendisinin gündem yoğunluğu nedeniyle bu görüşmelere refakat etmeyeceğini, bir başka bakanın katılacağını bildirdi. Gül. Afganistan'a asker gönderme konusunda sorulan sorulara ise bu konunun Türkiye'nin inisiyatifinde olduğunu söyledi. Gül, bu konuda şunları kaydetti:

"Ne yapacaksak buna biz karar vereceğiz. Afganistan başından beridir bizim için çok önemlidir. Birinci Dünya Harbi'nden sonra Müslüman olan iki bağımsız ülke vardı. Biri Afganistan biri Türkiye idi. Dolayısıyla bizim ilişkilerimiz ta Atatürk zamanında başlar. Afganistan'da çok büyük çıkarlarımız vardır. Afganistan'da Türkiye'nin önderliği her zaman olacaktır. Her zaman Afganistan'da Türk bayrağı gösterilmiş, Türk varlığı her zaman gösterilmiştir. Dolayısıyla Afganistan konusuyla yakından ilgileniyoruz. Ama şu anda kısa bir dönem içerisinde söylenecek bir program yok. NATO zaten Afganistan'dadır. Ancak bunlar acil gündem maddesi değil".

Reklam
Reklam

Gül, NATO'nun Türkiye'den talep ettiği Bölgesel İmar Timleri konusunda Türkiye'nin istediği yerler olduğunu ve bu konuda temasların sürdüğünü söyledi. Gül, asker gönderme konusunun da ileride belki düşünülebileceğini söyledi. Gül, Hollanda'da ilköğretim okullarında Türkçe öğrenimin kaldırılacağı yönündeki haberleri de değerlendirerek, bu konu ile ilgili Hollanda makamları ile temaslarda bulunduklarını, bu konunun üzerinde olduklarını ve tamamen kaldırılması gibi birşeyin de olmayacağını bildirdi.