Afganistan'da genel seçimler

KABİL (İHA) - Afganistan'da Taliban rejiminin 3 yıl önce devrilmesinden bu yana yapılacak olan ilk başkanlık seçimleri için yarış kızıştı.

9 Ekim Cumartesi günü yapılacak Afganistan'ın ilk modern başkanlık seçimlerindeki adayları geçici yönetimin Devlet Başkanı Hamid Karzai, eski Eğitim Bakanı Yusuf Kanuni ve General Raşid Dostum meydanlara inerek seçim konuşmalarını yaptılar.

Seçimlerin favori adayı Hamid Karzai, başkent Kabil'in 100 kilometre güneyindeki Ghazni kentinde binlerce kişiye seslendi.

Kendisini desteklemeleri için halka çağrıda bulunan Karzai, on yıllarca süren savaş dönemindeki yaraları saracağını ve barışa geçişin gerçekleşeceğini belirterek, ülkenin silahla yönetildiği dönemlerin geride kaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Alana Apaçi helikopterleri ve A-10 tanksavar uçakları tarafından korunan helikopteriyle gelen Karzai'nin güvenliğini sağlamak için, yerde de çok sayıda keskin nişancı ve asker hazır bulundu.

Hamid Karzai'nin rakiplerinden, eski Eğitim Bakanı Yusuf Kanuni de aynı kentte bir futbol stadyumunda halka seslendi. Kanuni'nin çoğu kadın olan destekçileri, kendisine verilecek oyun barışa verileceğini belirterek, desteklerini dile getirdiler.

Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde ise binlerce Afgan, General Raşid Dostum'u desteklemek için sokaklara döküldü. Kalabalığın karşısına sıradan Afganlıların beyaz kıyafetiyle çıkan General Dostum, halka, "Oyunuzu kullanın. Bana oy verin ve yalancıları dinlemeyin" çağrısında bulundu. General Dostum'un seçim konuşmasını 2 binden fazla kişi dinledi.

Dostum'u dinlemeye Özbek nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden çok sayıda kişi gelirken, Mezar-ı Şerif kenti halkı da Dostum'a destek verdi. General Dostum'un, ülkenin kuzeyindeki oyların büyük bölümünü toplaması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda, General Dostum'un sadece asker olarak değil, siyasette de güçlü bir isim olarak algılanacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam