"Afganistan'daki Siyasi Rekabetlerde Türk Kavimlerinin Yeri" Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Kulübü'nün düzenlediği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Kulübü'nün düzenlediği "Afganistan'daki Siyasi Rekabetlerde Türk Kavimlerinin Yeri" konulu konferansa, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Danışmanı Fazıl Ahmet Burget, konuşmacı olarak katıldı.

Burget, ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu'ndaki etkinlikte, her ülkede farklı gruplar, renkler ve inançlar bulunabileceğini belirterek, bunun ülkenin bir zenginliği olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Bir arada ve saygıya dayalı olarak yaşanması durumunda zenginliğin daha da güzelleştiğini ifade eden Burget, şöyle konuştu:

"Aksi durumda çatışmaya sebep olur. Türkiye'de, Afganistan'a bakış açısı akademisyenlerin değil popüler ve ticari gazetecilerin eserleri aracılığıyla şekilleniyor. Bu, Afganistan ile ilgili gerçeklerin anlaşılmasında hatalara sebep oluyor. Türk kavmi olan Kırgızlar'ın, Batılı çalışmalarda Pamiri olarak belirtilmesi buna örnektir. Afganistan'daki Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar ve diğer Türk toplulukları arasındaki parçalanmışlık, Türkler'in bu ülke siyasetinde daha etkin bir rol oynamasını engelliyor."

Burget, Türk kavimlerinin sosyal bütünlük sağlayamamaları, kabilecilik ve ailecilik anlayışını sürdürmeleri, kendi aralarında çok küçük parçalara ayrılmaları ve kısmen mezhep faktörü nedeniyle Afganistan siyasetinde arzu edilen düzeyde etkili olmadığını sözlerine ekledi.

Konferansın ardından ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahaddin Acat, Burget'e plaket takdim verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: