Afganistan'ı temizleyen köpekler

Afganistan'da 23 yıl devam eden iç savaş, Rus işgali ve Taliban yönetimi döneminde ülke genelinde yerleştirilen mayınların, 1989 yılında Alman NBC şirketi tarafından kurulan özel bir birlik tarafından temizlendiği bildirildi.

Mayın araması yapan Afgan görevlilerin en büyük yardımcısı ise Alman Kurt köpekleri.

Başkent Kabil'in merkezi'nde bulunan ve eski Kral Zahir Şah'ın babası Nadir Han'ın türbesinin bulunduğu tepede geniş bir alana kurulan Mayın Arama ve Köpek Eğitim Merkezi, mayın arama eğitim çalışmalarının yanısıra arama işlemlerinde kullanılan köpeklerin eğitim merkezi olarak da kullanılıyor. 1989 yılında Almanya'dan özel olarak getirilip eğitilen 210 Alman Kurt köpeğinin bulunduğu Afganistan'da, arama çalışmalarının, ülkenin dörtbir yanında köpekler yardımıyla sürdürüldüğü belirtildi.
Eğitim merkezi'nde çiftleştirilen hayvanlar, 8 yıldır Afgan topraklarında mayın arıyor.

Reklam
Reklam

1.5 yıl süren eğitim sonunda mayın aramaya çıkan köpekler, eğitimcileriyle birlikte başta Kabil olmak üzere Herat, Kandahar, Mezarı Şerif, Kunduz, Celalabad şehirlerinde göreve çıkıyor.

Sadece Kabil'de 60 tane eğitimli köpeğinin görev yaptığı belirtilirken, Afganistan'da 150 köpeğin şehirlere dağıtıldığı açıklandı.

Köpek Eğitim Merkezi'nde eğitim sabah saat 07.00'de kısa bir koşu ile başlıyor. Merkezde bulunan görevlilerin komutlarına göre hareket eden eğitimciler ve köpekleri, daha sonra araziye dağılıp çalışmaya başlıyor. Bir görevli, elinde bulunan ve daha önce topraktan çıkartılarak etkisiz hale getirilen mayınları toprağa gömüp üzerini yine toprakla kapatıyor. Daha sonra bölgeye giren eğitimli mayın arama köpekleri, kısa bir süre sonra mayının gömülü olduğu yeri bulup yanına oturuyor. Köpekler, bu başarılarının karşılığında ise eğitimcileri tarafından en çok sevdikleri oyuncak olan plastik topla ödüllendiriliyor.

NBC eğitim merkezi sorumlusu Cavit Ahmet, Afgan Hükümeti ile NBC şirketi arasında 1989 yılında yapılan ve 12 yıllık olan anlaşmanın 2 yıl sonra sona ereceğini belirterek, "Mayın Arama ve Köpek Eğitim Merkezi, Almanya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) madde destek veriliyor" dedi.
Eğıitim merkezinde ayrıca köpekler için bir klinik ve eczane bulunuyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: