Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Jayhoon, Konya'da:

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, "Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir" dedi.

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, "Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir" dedi.

Jayhoon, bir dizi ziyaret için geldiği Konya'da ilk olarak Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti.

Doğan, ziyaretteki konuşmasında, Mevlana'nın Belh kentinde doğduğunu, mezarının ise Konya'da bulunduğunu, bu nedenle Afganistan ile ortak kültürel değerlerinin bulunduğunu söyledi.

Jayhoon ise Konya'nın kendileri için önemli bir şehir olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Afgan halkının Türkiye'yi sevdiğini, Konya'ya ve Konyalılara özel ilgilerinin bulunduğunu ifade eden Jayhoon, şunları kaydetti:

"Burada tarihten gelen bir bağ var. Mevlana'nın doğduğu yer Belh, ancak türbesinin bulunduğu yer Konya... Mevlana, ne Afganlara ne de Türklere aittir. Mevlana tüm insanlığın ortak değeridir. Ankara dışında ilk ziyaretimizi de Konya'ya yaptık. Geçenlerde Konya ile Belh, kardeş şehir oldu. Bu iki şehir arasındaki kardeşlik ilişkilerimiz bundan sonra daha da güçlü olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz çok güçlüdür. Ümit ediyoruz ki her geçen gün daha da güçlü olsun."

Konuşmaların ardından Vali Doğan, Jayhoon'a "semazen" konulu fotoğraflardan oluşan bir katalog hediye etti.

Daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret eden Jayhoon, buradaki konuşmasında da Mevlana'nın Afganistan'daki evini restore ettirmesi kararı için Türkiye'ye teşekkür etti.

Akyürek ise Mevlana'nın, Afganistan ve Türkiye arasındaki kültürel bir bağ oluşturduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Afganistan'la ilişkilerin daha da güçlendirileceğini ifade eden Akyürek, "Belh ile Konya kardeş şehirdir. Bundan sonra kardeş olarak hareket edeceğiz" diye konuştu.

Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'ı ziyaret eden Jayhoon, ardından Mevlana Müzesi'ne geçerek, yetkililerden bilgi aldı.

Muhabir: İbrahim Yozoğlu / Sayed Khodaberdi Sadat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz