Afganlar, Kars’ta Halkın Ekmeğine Ortak Oldu

Kars’ta, sayıları 368’i bulan Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)’ne müracaat sonuçlarını bekliyor....

Kars’ta, sayıları 368’i bulan Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)’ne müracaat sonuçlarını bekliyor. Afgan mülteciler, bu süreçte devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından aldıkları yardımlarla şehrin yoksul kesiminin ekmeğine ortak oldular.

Afgan mülteciler, 8 yıl önce terk ettikleri vatanlarından İran’a mülteci olarak sığındılar ve bu ülkede ortalama 8 yıl kaldılar. Mülteciler, Suriye’de yaşanan olaylar sonrası bu ülke tarafından Türkiye’ye gönderilirken, sayıları ise Kars merkezde 288, Sarıkamış’ta 46, Kağızman’da 34 olmak üzere toplamda 368’e ulaştı. Bir o kadar da Erzurum ve Erzincan’da Afgan mülteci olduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Gelinen noktada ise Kars’ta bulunan mültecilerin 190’ı Süt Fabrikası Lojmanlarında, 48’i Kızılay’da ve 50’si ise özel daire kiralayarak şehir hayatının içerisine karıştı. Mülteciler, kendi imkanlarını muhafaza etmeye çalışırken, devletin ve sivil toplum kuruluşların sosyal yardımlarından yararlanabilmek için valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşları müracaatlarda bulunuyor ve halkın ekmeğine ortak oluyor.

Mültecilerin, 7 aydır kaldıkları Kars’ta, daha ne kadar kalacakları ise merak konusu. Mültecilerin, Türkiye’de özellikle Kars, Erzurum ve Erzincan’a yönlendirilmesine ise Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar, Hudut ve İrtibat Dairesi karar verirken, bu kişilerin iltica başvurusunun belirlenmesini ise bulundukları şehirlerdeki Yabancılar Şubesi karar veriyor. Yapılan müracaatlarda ilk mülakat tarihi ise 8 Kasım olarak belirtiliyor. Bu mülakatlardan sonuç çıkmaz ise Afgan mültecilerin yeni vatanı Türkiye olacak.

Öte yandan, Kars Valiliği'nden yetkililer, iltica ve sığınmacı prosedürünün gereği, bu kişilerin barınma ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması gerektiğinin altını çizerek, valiliklerince gereken hassasiyetin gösterildiğini, gerekli sağlık taramalarının yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: