Afganlı Sığınmacılar Kars Valiliği Önünde Eylem Yaptı

Kars Valiliği’nce Eski Süt Fabrikası Lojmanları’na yerleştirilen Afganlı sığınmacılar, yerleştirildikleri lojmanları beğenmedi. Lojmanları beğenmeyen Afganlılar,...

Kars Valiliği’nce Eski Süt Fabrikası Lojmanları’na yerleştirilen Afganlı sığınmacılar, yerleştirildikleri lojmanları beğenmedi. Lojmanları beğenmeyen Afganlılar, valilik önüne gelerek eylem yaptı.

Valilik önünde toplanan Afganlılar, kendilerine tahsis edilen lojmanlarda, elektrik, su, banyo ve tuvalet olmadığını belirterek valilik önünde toplanarak kendilerine daha düzenli ve noksansız lojman tahsis edilmesini istediler.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Vali Yardımcısı Karahan Daştan, Afganlıların, sığınma talebinde bulunduklarında kendi ihtiyaçlarını gidecekleri ülkede kendilerinin karşılayacağını taahhüt ettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Daştan; “Bunların temel bazı hakları var. Bunlardan faydalanabilirler. Ama bunlar Türkiye’ye geldiğinde temel haklar dediğimiz sığınmacıların, Güvenlik hakları var. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi bunlar işte güvenli ortamlarda yada biz bunları alıp başka bir yerde hapsetmek gibi, efendim mültecilere Avrupa’nın yapmış olduğu her hangi 3. Sınıf vatandaşı gibi muamele edemiyoruz. Yani bunlar temel insan haklarından faydalanmak durumdalar. Ve faydalanıyorlar” dedi.

SIĞINMACILAR KENDİ İHTİYAÇLARINI KENDİLERİNİN KARŞILAYACAĞINA DAİR BELGE İMZALIYORLAR

Sığınmacıların kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılayacaklarına dair bir takım belgeler imzaladıklarına dikkat çeken Vali Yardımcısı Karahan Daştan; “Ama bunların buraya gelirken, imzalamış oldukları belli bir takım belgeler var. Bunlar şunu ifade ediyorlar. “Ben kendi ihtiyaçlarımı kendim göreceğim. Ve kendi imkanlarımla Birleşmiş Milletler bana ülke gösterene kadar da Türkiye’de ikamet etmeyi kabul ediyorum diyorlar.” Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu insanları karşılama, barınma ihtiyaçlarını karşılama gibi zorunluluğu yok” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vali yardımcısı Daştan, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Yani şu açıkça hukuken herkes biliyor. Onlar hariç. Onlar kabul etmek istemiyorlar. Biz bu arkadaşlara tamamen Türk misafirperverlik örneği göstermek açısından belli temek ihtiyaçlarını buradaki sivil toplum kuruluşları ve yardımsever kuruluşlarımızı organize ettik ve vakfımız tarafından da karşılandı. Bunların hukuki hakları şöyle; “Derneklere, vakıflara, başvurabilirler. Kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorundalar. Biz hukuki bir zorunluğumuz olmadığı halde, bu insanlara devletimizin orada lojmanlarda malumunuz memurlarda oturuyorlar. Paralar vererek oturmak durumundalar. Ama bunlara biz burayı tahsis ettik.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: