Afgansitan İçin Uluslararası Temas Grubu Toplantısı Sona Erdi

Afganistan İçin Uluslararası Temas Grubu Toplantısı sona erdi.Toplantı sonrası Afganistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Jawed Lurid,...

Afganistan İçin Uluslararası Temas Grubu Toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası Afganistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Jawed Lurid, ABD Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Marc Grossman ve Almanya’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Michael Koch, toplantı hakkında bilgi verdi.

Almanya’nın Afganistan Özel Temsilcisi Michael Koch, Afganistan toplantısında ilgili ülkelerden ve uluslar arası kuruluşlardan 50 heyetin toplantıya katıldığını belirterek, Uluslararası Kriz Grubu’nun açık ve şeffaf siyasi ve güvenlik açılımlarınız destelediğini söyledi. Koch, Afganistan toplantısında, “ 'Afganistan’ın komşularının afet yönetimi ve ticaret gibi konularda katkı, uzun vadeli istikrar sağlamasında katkıda bulunacaklardır’ denildi” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Koch, katılımcı ve şeffaf seçim sürecinin öneminin vurgulandığını kaydetti.

Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Jawed Ludin, Afganistan’daki geçiş süreci hakkında katılımcılara bilgi verdiklerini anlattı. Ludin, “Türkiye ile birlikte bölgesel işbirliği üzerinde çalışıyoruz. Bu gündem Afganistan’da barış arayışına yardımcı olacak. Özellikle güvenlik ve barış içerisinde yaşama çabalarına katkı verecek. Türkiye’nin Afganistan’a yönelik katkıları takdirle karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl İstanbul’da yapılan Afganistan Konferansı’nın, Afganistan’a ivme kazandırdığını söyleyen Ludin, bölge ülkelerde de ivme oluştuğunu belirtti. Ludin, NATO kuvvetleri Afganistan’dan ayrıldığında Afganistan’ın kendi polisi ve askeri ile demokratik bir şekilde yaşayacağını ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri Afganistan Özel Temsilcisi Grossman ise, Afganistan’ın yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu kaydederek, Afgan halkı kendi ülkelerinin sorumluluğunu üstlendiği zaman yalnız olmayacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, yabancıların seçim sürecine müdahalesinin bir sorun olup olmayacağına dair sorusuna Koch, 2014 seçimleri için Afgan hükümetinin etkin, adil seçim yapması yönünde teşvik edeceğini belirtti.

Bakan Yardımcısı Ludin ise, seçimlerin başarılı şekilde yapılmasının önemine değinerek, “Yapının oluşturulması seçimin tek önemli noktası değil. Güvenliğin sağlanması gerekiyor ve seçimler büyük bir hazırlık çalışması gerektirecek. Afganistan’ın seçim süreci en büyük çalışması olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: