AFJET, Onay Verilirse Futbol Sahalarını Üçte Bir Fiyatına Termalle Isıtacak

Konut ve otelleri ısıtan Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) futbol sahalarının jeotermal enerjiyle üçte bir daha...

Konut ve otelleri ısıtan Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) futbol sahalarının jeotermal enerjiyle üçte bir daha ucuza ısıtılmasını sağlayacak proje hazırladı.

Afyonkarahisar’da yapımı devam 'spor kompleksi’ tesislerini ısıtacak olan AFJET, kompleksin içinde bulunan 15 bin kişilik stadyum sahasının da bu sistemle ısıtmasına talip oldu. Proje gerçekleşirse Türkiye’de jeotermalle ısıtılan ilk spor tesisi Afyonkarahisar'da olacak. Futbol sahalarının ısıtılmasını üçte bir daha ucuza maledecek projenin diğer termal bölgelerde yapılacak olan spor tesislerine de örnek olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Afyonkarahisar’ı termal turizmden sonra ‘spor turizmi’nin başkenti yapacak olan ve ilk etabı 51 milyon liraya malolacak spor kompleksinin temeli geçtiğimiz yıl atıldı. Afyonkarahisar Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından TOKİ’ye yaptırılan tesisin iki yıl içinde tamamlanmasıyla yerli ve ulusal spor müsabakalarına da ev sahipliği yapılabilecek.

"PROJELENDİRME YAPILIYOR"

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, spor kompleksinin ısıtmasını üstleneceklerini söyledi. Ulutürk, jeotermalle ısıtılan ilk spor tesisi başarısına imza atacaklarını belirterek, sahanın ve spor kompleksi ısıtmasının şu anda projelendirildiğini kaydetti. Ulutürk, “TOKİ ile ilgili bizim yazışmalarımız devam ediyor. 7-8 bloktan meydana gelen spor tesisini biz ısıtacağız. Spor kompleksinin ısıtması kolay. Üfürmeli sistemle yapılacak.” dedi.

Tesislerden sonra zemin ısıtmasına da talip olduklarını ifade eden Ulutürk, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın proje sunması hâlinde spor kompleksinin zemin ısıtmasını da yapabilecekleri anlattı. Bakanlığın alttan ısıtmasını termalle yapılmasını istemesi halinde bunu yapabileceklerini ifade eden Ulutürk, "Bizim alt yapı ve kaynaklarımız buna yeterli. Stadın çimlendirmesini de ısıtmış olacağız. Alttan ince ısıtma boruları döşeyip çimler onun üzerine yapılacak. Böylece kış aylarında sahanın ısıtılmasıyla daha verimli kullanılması sağlanmış olacak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ulutürk, yapılan projeyle yerel kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasını ortaya koyacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Diğer ısıtma sistemleri termalle ısıtma sistemlerine gören 3 kat daha pahalı. Bunun yanında işçi çalıştırma gibi problemler ortaya çıkacak. Statlarımızdan bazıları kömürle, elektrikle, doğalgazla ısıtılıyor. Ancak bu sistem jeotermalle ısıtmaya göre 3 kat daha pahalı. Bunun örnekleri var. Afyonkarahisar’da binalarını kömürle ısıtma yapan oteller, termal ısıtmaya döndüklerinde üçte bir oranında daha az para ödediler.”

Yusuf Ulutürk, sistemin uygulandığı bölgelerde maç erteleme diye bir problemin de ortadan kalkacağını dile getirdi.

TESİSTE NELER OLACAK

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 40 ilde yapılacak olan spor komplekslerinden birisi olan tesis Afyonkarahisar’da termal ve sağlık turizminin yanı sıra spor turizmini de canlandıracak. 650 bin metrekareli bir alanda inşa edilecek kompleksin iki yıl gibi bir sürede tamamlanması bekleniyor. İlk etabı 51 milyon liraya malolacak projenin içinde 15 bin kişilik stadyum, iki adet kapalı spor salonu, su kayak tesisi, yarı olimpik yüzme havuzu, kamp eğitim merkezi 2 adet açık tenis kortu, 2 adet portatif tribün, atletizm sahası, 8 adet doğal çim yüzeyli futbol sahası, 2 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahası, soyunma odaları ve lojman yer alacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: