Afrika Uluslar Kupası'nda eşleşmeler belli oldu

Afrika futbolunun en büyüğünün belirleneceği 2008 Afrika Uluslar Kupası'nda grup maçlarının kura çekimi yapıldı. Gana'nın ev sahipliği yapacağı ve toplam 16 takımının mücadele edeceği 2008 Afrika Uluslar Kupası'nda gruplar belli oldu.

Ev sahibi Gana, A Grubu'nda Fas, Trabzonsporlu İbrahim Yattara'nın formasını giydiği Gine ve Namibya'yla eşleşti. Kupanın en büyük favorileri arasında gösterilen Gana'da Fenerbahçe'nin yıldızı Stephen Appiah ve Chelsea'de top koşturan Michael Essien de forma giyiyor.

Reklam
Reklam

Afrika Uluslara Kupası'nın son sahibi olan ve kupayı 5 kez ile en çok müzesine götüren Mısır ise C Grubu'nda Samuel Eto'o'nun takımı Kamerun, çıkış arayan Zambiya ve 32 yıl aradan sonra ilk kez kupaya katılan Sudan'la eşleşti.

Her büyük turnuvada olduğu gibi Afrika Uluslar Kupası'nda da 'ölüm grubu' her zamanki yerini aldı. Didier Drogba'nın taşıdığı Fildişi Sahilleri ve Afrika futbolunun en güçlü temsilcilerinden Nijerya B Grubu'nda Mali ve Benin'in rakipleri oldular.

Kura çekimi sonunda en ilginç gruplardan biri ise D Grubu'nda ortaya çıktı. Eski şampiyonlar Tunus ve 2010 Dünya Kupası Finalleri'ne ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika D Grubu'nda tarihinde bir ikinciliği bulunan Senegal ve 2006 Dünya Kupası Finalleri'ne katılarak büyük bir sürprize imza atan Angola'yla eşleştiler.

Afrika Uluslar Kupası'nın formatı da tıpkı 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri gibi olacak. 16 takım 4'erli 4 grup halinde mücadele edecek ve her takım 3 rakibiyle de tek maç yapacak. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ise ikinci tura yani çeyrek finale yükselecekler. Çeyrek finaller, yarı finaller, üçüncülük ve final maçları, 15'er dakikalık 2 uzatma devresi ve penaltılar da Uluslar Kupası'nın temek kuralları arasında yer alacaklar.

Reklam
Reklam

16 takımının mücadele edeceği Afrika Uluslar Kupası, 20 Ocak'ta Gana'nın başkenti Akra'da oynanacak olan Gana-Gine maçıyla başlayacak. Ertesi günkü üç maçlık bir programın ardından turnuvaya günde iki maçla devam edilecek ve 31 Ocak'a kadar mini bir lig usulüyle maçlar yapılacak. Takvime göre çeyrek final maçları 3-4 Şubat'ta, yarı finaller 7 Şubat'ta, final karşılaşması ise 10 Şubat'ta yapılacak ve 2008 Afrika Uluslar Kupası sahibini bulacak.

1957'de Hartum'da 3 takımın katıldığı bir organizasyonla başlayan Sudan'ın başkenti Hartum'da sadece 3 takımın katılımıyla gerçekleştirilen bir turnuvayla başlayan Afrika Uluslar Kupası'na bu yıl Gana, 4. kez ev sahipliği yaparken, turnuva boyunca karşılaşmalar, başkent Akra, kıyı şehri Sekondi, merkezi şehir Kumasi ve ülkenin kuzeyindeki Tamale kentlerinde yapılacak.

Turnuvada mücadele edecek takımlardan son şampiyon Mısır, turnuva tarihi boyunca elde ettiği 5 şampiyonlukla en tecrübeli takım olarak dikkat çekerken, Kamerun ve Gana; 4'er, Nijerya; 2, Fildişi Sahilleri, Fas, Sudan, Güney Afrika ve Tunus ise 1'er şampiyonlukla yine favoriler arasında gösteriliyorlar. Zambiya; 2, Gine, Mali ve Senegal ise 1'er kez bu büyük turnuvada final oynama başarısı gösterdi.

Reklam
Reklam

2008 Afrika Uluslar Kupası'nda grup eşleşmeleri ise şöyle:

A Grubu (Maçlar Akra'da oynanacak)
Gana (ev sahibi)
Fas
Gine
Namibya

B Grubu (Maçlar Sekondi'de oynanacak) Nijerya
Fildişi Sahilleri
Mali
Benin

C Grubu (Maçlar Kumasi'de oynanacak)
Mısır (Kupanın son sahibi)
Kamerun
Zambiya
Sudan

D Grubu (Maçlar Tamale'de oynanacak)
Tunus
Senegal
Güney Afrika
Angola