Afrika’da 350 bin kişiye içmesuyu

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Etiyopya, Sudan, Burkina Faso ve Nijer’de takriben 350 bin kişiye içmesuyu temin edildiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin tecrübesi ve bilgi birikimini dost ve kardeş Afrika ülkelerinde yaşanan su sıkıntılarına çözüm bulmak maksadıyla harekete geçirdiğini ifade ederek, “Su sıkıntısının çok ciddi boyutlara ulaştığı Afrika’da ne yazık ki binlerce insan temiz suya ulaşamamaktadır. Kıta genelinde kişi başına kullanılan su miktarı dünya ortalamasının dörtte birinden de azdır. Kıtada toplum sağlığı açısından kafi miktarda ve uygun evsafta suyun sağlanması elzemdir. Ayrıca ekonomik gelişmeyi sağlayacak şartların başında su temini gelmektedir. Yaşanan su sıkıntılarına çözüm bulunması maksadıyla insani yardım projeleri çerçevesinde Etiyopya, Sudan, Burkina Faso ve Nijer’de yaklaşık 350 bin kişiye içme suyu temin edilmesine öncülük etmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

DSİ Genel Müdürlüğü’nün Afrika’daki çalışmalarının 2005 yılında Etiyopya’da başladığını belirten Eroğlu şöyle devam etti:

“İlk safhada 28 yerleşim yerinde 28 adet kuyu ile yaklaşık 100 bin kişiye içme ve kullanma suyu temin ettik. Daha sonra ise Etiyopya’nın Doğu Harar Bölgesi’ndeki mevcut kaynaklardan 8 adet yerleşim birimine su temin projesi hazırlanmış olup bu proje ile 3 bin 650 kişiye içme ve kullanma suyu sağladık. Nijer’de ise 104 yerleşim yerinde 104 adet kuyu açarak, kırsal kesimde yaşayan 150 bin kişiye içme ve kullanma suyu temin ettik. Ayrıca Nijer’de şu anda 30 kuyuluk yeni bir proje kapsamında sondaj çalışmalarına devam ediyoruz. Burkina Faso’da ise 30 adet kuyu açarak 30 yerleşim yerinde yaklaşık 110 bin kişiye içmesuyu temin ettik. Bunun yanında 20 kuyuluk yeni bir proje üzerinde de çalışıyoruz.”

Son zamanlarda medyada da yer alan ve Somali’de yaşanan su kıtlığına istinaden

DSİ Genel Müdürlüğü ve TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi) Başkanlığı’nın aracılığıyla DSİ’ye ait bir adet su sondaj makinası ve ekibini acil içmesuyu temini maksadıyla Somali’ye göndermek için hazırlıklara başladıklarını belirten Eroğlu, “Bu kapsamda Somali’de 40 kuyu açmayı planlıyoruz. Kısa süre içinde Somali’de sondaj çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz.

Reklam
Reklam

Bunların yanında; Mali, Senegal, Gine, Gambia, Gana, Benin ve Togo’da yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak maksadıyla bu ülkelerde 30’ar adet kuyu açmayı planladık. Su temini çalışmalarının yanında Etiyopyalı ve Sudanlı mühendislere Türkiye’de eğitimler verdik. Su temini ve sulama projeleri konusunda bu eğitimlere devam edeceğiz. Diğer taraftan 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu’nda, ilk kez Afrika ülkelerinin ücretsiz katılımının sağlanabilmesi için bin kişilik bir fon oluşturmuştuk” dedi.(ANKA)