Afrika Birliği’nin 50. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri dolayısıyla bir araya gelen Afrika ülkelerinin Ankara büyükelçileri, Türkiye’nin Afrika kıtasına gecikmiş açılımından memnun olduklarını söyledi.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan büyükelçiler, Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik uyguladığı çok taraflı ve çok boyutlu dış politikasını değerlendirdi. Etiyopya Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, bütün Afrika ülkelerinin Türkiye’yi dost bir ülke olarak gördüğünü ve son dönemde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin zirve yaptığını söyledi. “Türkiye, Afrika’ya çok geç açıldı. Ama geç olsun da güç olmasın.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin kıtaya yönelik açık ve şeffaf bir dış politikası olduğunu söyleyen Angola Büyükelçisi Jose Guerreiro Alves Primo, açılım ile birlikte Türkiye’yi tanımaya başladıklarını belirtti.
Somali Büyükelçisi Mohamed Sheikh Abdirahman ise Türkiye’nin Afrika politikası için tek kelimeyle “Müthiş” dedi. Türkiye’nin 20 yıl boyunca iç savaş yaşayan Somali devletinin yanında olduğunu söyleyen Abdirahman, Türkiye’nin Somali insanının kalbinde özel bir yeri olduğunu ekledi.
Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve bölgesel gücüyle umut vadeden bir ülke olduğunu söyleyen Güney Sudan Büyükelçisi John Gai Yoh, Türkiye’nin Afrika’yı dünyanın diğer bölgelerine bağlayan bir köprü vazifesi gördüğünü ifade etti. “Türkiye geleceğine yatırım yapıyor. Çünkü dünyanın önümüzdeki 200 yılda geleceği Afrika’da. Türkiye doğru bir strateji izliyor. Türkiye Afrika’daki diğer yabancı devletler ile eşit bir konuma gelmek üzere.” değerlendirmesinde bulundu.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba ise diğer yabancı ülkelerin Afrika’ya yaklaşımı ile Türkiye’nin yaklaşımı arasında büyük farklılıklar olduğunu belirtti.
Kıta’nın geçmiş sömürü tarihine atıfta bulunan Gana Büyükelçisi Alhaji İbrahim Abass, geçmişte kıta ile kurulan ilişkilerin sömürü politikası üzerine kurulduğunu, fakat Türkiye’nin Afrika politikasının karşılıklı fayda ve denge üzerine kurulduğunu söyledi ve ekledi: “Afrika’da bulunan Türk elçilik sayısı son dönemde arttı ve daha da artmasını ümit ediyoruz.” 2009 yılında 12 olan Türk büyükelçilik sayısı, 2012 yılı sonu itibariyle 31’e yükseldi.
“Kıtamızın çok acı bir sömürü tarihi var. Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın sömürü perspektifinden uzak olmasını istiyoruz” diyen Kenya Büyükelçi Vekili Lindsay Kiptiness, kıtanın çok önemli sorunları olduğunu ve bu sorunların altından kıta insanının tek başına kalkamadığını belirtti ve ekledi: “Türkiye gibi dost ülkelerin desteğine ihtiyacımız var. Türkiye’nin samimiyetine güveniyoruz.”
Türkiye’nin Afrikalıların her yardıma ihtiyaç duyduğu anda yanlarında olduğunu söyleyen Cezayir Büyükelçisi Mouloud Hamai, Afrika-Türkiye ilişkilerinin bu denli geliştiği bir dönemde Ankara’da olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
“Türkiye’nin yeni politikası Türkiye’nin Afrika’da rolünü güçlendirecektir” diyen Nijer Büyükelçisi Adam Abdoulaye Dan-Maradi, yeni açılım politikasının ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin Afrika’ya daha fazla girişimde bulunması gerektiğini söyleyen Senegal Büyükelçisi Issakha Mbacke, “Daha güçlü ekonomik işbirliğine ihtiyacımız var.” dedi.
Mısır büyükelçisi Abderahman Salaheldin ise Afrika kıtasının hızla gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu ve Türkiye için önemli bir ekonomik ortak olabileceğini söyledi. “Avrupa ekonomik kriz yaşarken, Afrika Türkiye için iyi bir fırsat.” nitelemesinde bulundu.
Türkiye’nin Afrika’ya artan yatırımlarından bahseden Güney Afrika Büyükelçisi Vika M. Khumalo, her iki taraf için ciddi ekonomik potansiyelin olduğunu vurguladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz