Afrika’ya Yardım Koordinasyon Toplantısı Çankaya Köşkü’nde yapıldı

'Afrika’ya Yardım Koordinasyon Toplantısı' Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Toplantıya, kamu kuruluşları olarak Başbakanlık Afet ve Acil...

'Afrika’ya Yardım Koordinasyon Toplantısı' Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Toplantıya, kamu kuruluşları olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay katılırken, sivil toplum kuruluşlarından da Yeryüzü Doktorları, İHH, Kimse Yok Mu ve Deniz Feneri Türkiye katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Doğu Afrika’nın karşı karşıya kaldığı son yılların en büyük insani felaketine karşı, bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yardımların ivedilikle koordine edilmesi ve yerlerine ulaştırılması hususunda talimat verdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığının, yardımları doğrudan organize etmek gibi bir amacının olmadığını belirten Mustafa İsen, tüm ülkede toplanacak ayni ve nakdi yardımların en sağlıklı şekilde bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli koordinasyon ve desteğin sağlanacağını ifade etti.
Toplantıya katılan kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, başta Somali olmak üzere Afrika’da yaşanan kıtlığın, ancak yapısal çalışmalarla kalıcı olarak aşılabileceği konusunda hemfikir olduklarını ifade ettiler.
Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Somali Kızılayı ile sahada koordineli olarak çalıştıklarını belirtirken, bölgede özellikle barınma ile ilgili faaliyetlerde bulunduklarını anlattı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı İsmail Palakoğlu da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu Ramazan’da “Komşuluk” ve “Afrika’ya yardım” başlıklı iki tema belirleyerek tüm vatandaşları bu konuda hassas olmaya çağırdıklarını ifade etti.
TİKA Daire Başkanı Mehmet Yılmaz ise Kızılay ile birlikte ulusal çapta büyük bir yardım kampanyası başlattıklarını ifade ederken, Yeryüzü Doktorları’ndan Kerem Kınık ise bölgedeki kamplarda bugün ilk iftar yemeğini dağıtacaklarını söyledi.
Kimse Yok Mu Derneği Ankara Şube Müdürü İbrahim Çiçek de geçen hafta Somalili yetkililerle görüşerek, yapacakları yardımları en sağlıklı biçimde ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise Somali’ye en etkili şekilde ulaşabilmek için bölgedeki yerel kuruluşlarla işbirliği halinde çalıştıklarını ve bu vesileyle ülkenin her yerine ulaşma imkânlarının olduğunu dile getirdi.
AFAD Başkanı Ejder Kaya’nın, daha önce Pakistan ve Açe’de olduğu gibi, tüm yardımları organize edecek kapasiteye sahip olduklarını anlattığı toplantıda, son olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Erdoğan İşcan, bu çalışmaların yürütülmesinde bakanlığın diplomatik olarak her türlü desteği vereceğini ifade etti.
Toplantıda ayrıca, yardımların koordineli bir şekilde toplanması, uçak ve gemi gibi ulaştırma seçeneklerinin değerlendirilmesi ve kıtlıkla acil mücadele sonrasında kalıcı çözümler için ne gibi altyapı hizmetlerinin yapılabileceği konuları da ele alındı.

Reklam
Reklam

AFAD, AFRİKA’YA YAPILACAK YARDIMLARIN KOORDİNATÖR KURULUŞU OLACAK
Toplantı sonunda, AFAD’ın, Afrika’ya yapılacak yardımların koordinasyonunu sağlamakla görevli koordinatör kurum olmasına karar verilirken, Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik, TİKA ve Kızılay’ın da lojistik ve ulaştırma alanlarında ilgili sivil toplum kuruluşlarına destek vermesi benimsendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz