Afşin A'da zarar nereden karşılanacak?

ANKARA (ANKA) – TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Afin-Elbistan A Termik Santrali ile ilgili davanın kaybedilmesi nedeniyle oluşan duruma tepki göstererek, elektrik maliyetinde 20 yılda oluşacak 8 milyar dolarlık kamu zararının nereden karşılanacağı sorusunu yöneltti.

Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Afin-Elbistan A Termik Santrali ile ilgili davanın kaybedilmesi nedeniyle santralin devredilecek olması ve elektrik maliyetinde 20 yılda oluşacak 8 milyar dolarlık artış değerlendirildi.

Reklam
Reklam

Davanın kaybedilmesi ile ilgili inceleme yapılıp yapılmadığı ve 8 milyar dolarlık kamu zararının nasıl karşılanacağı sorusu yöneltilen açıklamada, toplam linyit rezervinin yüzde 46'sını oluşturan Elbistan Linyit Havzasında, halen işletilmekte olan Elbistan- Kışlaköy açık işletmesi rezervleri ile birlikte, ekonomik olarak üretilebilecek yaklaşık olarak toplam 4,3 milyar tona yakın linyit bulunduğu kaydedildi. Bu miktarın, toplam 9450 MW gücünde termik santrallere karşılık geldiği belirtilen açıklamada, "Elbistan havzasında çok geniş bir alana yayılan linyit rezervlerinin doğal sınırlar yerine yapay olarak yaratılmış sektörlere bölünmesi ve her sektörün özel sektöre açılması yanlış bir yaklaşımdır" denildi.

Havza bazında planlamaların bir an önce yapılması, sektör bazında yapılacak çalışmaların bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Elbistan havzasında bugüne kadar yapılan planlama hatalarından vazgeçilmelidir. Rezerv belirleme çalışmaları hızlıca sonuçlandırılmalı, havza sınırları net olarak belirlenmeli ve işletme projeleri bu doğrultuda yapılmalıdır. Kömür ocaklarını ve santralin çalışmalarını koordine edecek idari yapı, havzanın büyüklüğüne uygun hale getirilmeli, gerekli olan mühendis ve diğer teknik eleman ihtiyacı karşılanmalıdır. Havza kömürlerinin değerlendirilmesine yönelik araştırma geliştirme çalışmaları yörede bir AR-GE merkezi kurulmak suretiyle hızlandırılmalıdır" önerilerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılarak, kamunun yatırım yapmasına izin verilmesi de istendi.