Afyonkarahisar'da deprem plani masaya yatırıldı

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nde daire müdürleri ve kaymakamların katılımıyla Afet...

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nde daire müdürleri ve kaymakamların katılımıyla Afet Acil Yardım Planı toplantısı yaptı.

Son yaşanan Van depreminin ardından eksiklerin çok olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirten Balkanlıoğlu, deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında neler yapılacağının çok güzel planlanıp hazırlanması gerektiğini kaydetti. Ancak bunların kâğıt üzerinde, bazılarının ise tozlu raflarda durduğunu belirten Balkanlıoğlu, “Bu plana bakıldığında baş görevli benim. Ancak, ben bu plandan haberdar değilim. 'Deprem olsa ben ne yapacağım.' Emniyeti, jandarması, ilk yardım servisleri, cenaze defnetmelere kadar bir sürü şeyler var. 'Yardımlar nereden gelir.' 'Bu yardımlar nerelerde kullanılır, kimler görevlidir, nasıl dağıtılır? İşe yaramayan malzemeler onları nereye koyarsın, o bile önemli. Bir de yıkılan binalar yolları kapatıyor. Nasıl ulaşım sağlanır, alternatif yollar ne olmalı? Bunlar kâğıt üzerinde sadece.” dedi.

Reklam
Reklam

Balkanlıoğlu, bilim adamlarının tespitlerine göre Türkiye'nin birçok yerinden geçen fay hatlarının bir bölümünün de Afyonkarahisar'da buluştuğunu hatırlattı. Balkanlıoğlu, Türkiye'nin tarih boyunca birçok felaketle yüzleşmek zorunda kaldığını dönem, dönem depremlerin Afyonkarahisar'ı da yokladığını ifade etti.

İzmit ve Sakarya'da etkili olan deprem vuku buluncaya kadar, depreme ilişkin emirlerin biraz yüzeysel kaldığını dikkat çeken Balkanlıoğlu, ancak İzmit, Sakarya ve Kocaeli bölgesini etkileyen depremin Türkiye'de bir kırılma noktası oluşturduğunu hatırlattı.

Balkanlıoğlu, “Depreme ilişkin yapı mevzuatının değişti. Buda çok sıkı bir şekilde uygulanıyor ve denetleniyor. Ticari amaçlı yapılan yapılar da eskiye oranla çok güzel yapılıyor. Ticari amaçlı binalarda demir çok güzel kullanılıyor, hazır beton kullanılıyor, malzemeden çalmaya kimsenin mecali veya isteği yok.” diye konuştu.

Deprem olduğu esnada herkesin depremzede konumunda olacağını kaydeden Balkanlıoğlu, giyim, barınma, yiyecek hepsinin planlanması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Balkanlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de hemen arkadaşları toplayalım istedik. 'Bir eksiğimiz var mı, gece deprem olsa ne tedbirimiz var.' Eldeki planlar tozlu raflarda kalmasın, bunlara bir bakın. Bu insanları en az hasarla nasıl kurtarırız. Bu konuda çalışmalara bir göz atın istedik. Bir de işin kötüsü, birinci derecede önemli insanlar, oluşacak depremde kendileri de depremzede durumuna düşebilir. O esnada kimse ne yapılacak düşünemez.”

Toplantıda İl Afet Acil Durum Müdürü (AFAD) Mehmet Buldan da depremle ilgili bir bilgilendirme yaptı. Deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında ne gibi tedbirlerin alınacağını ve yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgiler verdi. Buldan, deprem, sel baskını, toprak kayması, yangın gibi afetlere her zaman hazırlıklı olduklarını söyledi.

Resmi ve özel kuruluşlarında bu konuda önemli görevler düştüğünü söyleyen Buldan, slayt eşliğinde afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz