Afyonkarahisar'da İstiridye Mantarı Üretimi

Afyonkarahisar’daki Çay Tarım Köy Çiftliklerinde hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi, yüksek yem ve saman fiyatlarının hayvancılığı...

Afyonkarahisar’daki Çay Tarım Köy Çiftliklerinde hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi, yüksek yem ve saman fiyatlarının hayvancılığı olumsuz etkilemesi sonucu aldığı kararla tarıma yönelerek istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Çay Tarım Köy Çiftliklerinde kendisine ait çiftliği boşaltarak tarıma yönelen Yusuf Medine, yaptığı araştırmaların ardından istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Medine, büyük umutlarla hayvancılık yapmak için ilçede TOKİ tarafından yapılan çiftliği aldığını kaydederek, “Fakat son zamanlarda hayvancılıkta iniş çıkışlar, yem ve saman fiyatları çok yüksek olunca bu yükün altından kalkamayarak hayvancılığı bıraktım. Alternatif üreticilik yapabilmek için araştırma içerisine girdim. Üç 3 ay önce mantarcılık yapmaya karar verdim" dedi.

Reklam
Reklam

28 GÜNDE İLK HASAT BAŞLIYOR

Türkiye'de kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştirildiğini belirten Medine, "İstiridye mantarını hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomimize katkı sağlamak amacıyla yetiştirmeye karar verdim. Denizli'de kurulan özel bir firma ile görüşerek anlaştım. Firma bana istiridye mantarı tohumunu, saman, pamuk ve mısır silajından oluşan organik özel torbalara ekilmiş hazır bir şekilde veriyor. İstiridye mantarı için nem oranı ve oda sıcaklığını özel hazırladığımız 110 metrekare alana bin 500 özel torba asıyoruz. 21 gün kuluçka döneminden sonra 24-28 günde ilk hasat dönemi başlıyor. İstiridye mantarı için özel olarak hazırlanan torbaların bulunduğu odanın nem oranı 85-90 derece oda sıcaklığı ise 20-23 derece olması gerekiyor" diye konuştu.

İSTİRİDYE MANTARI İÇİN TEŞVİK YOK

Protein bakımından oldukça yüksek değer sahip istiridye mantarının salata ve turşu olarak tüketildiğini, özellikle et yiyemeyen kişilere protein değeri bakımından bu mantarın tavsiye edildiğini anlatan Medine, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“Ürettiğimiz mantarları büyük şehirlerdeki hallere toptancılar aracılığı ile pazarlıyoruz. Büyük şehirlerde marketlerde istiridye mantarının 400 gramlık paket fiyatı 5 TL. İstiridye mantarı üretmek isteyenler için teşvik amaçlı çalışmalar yapılıyor. Şu anda herkes kendi imkanlarıyla istiridye mantarı yetiştiriyor. Devletimiz tarafından belli yer ve bölgelere kültür mantarı için teşvik verilmiş ama istiridye mantarı için böyle bir teşvik yok.”

Kendi imkanlarıyla geçim kaynağı olarak bu işi yapmak isteyenlere tavsiyede de bulunan Medine, “Üretmek güzel bir şey. Kazanacaklarına eminim. İstiridye mantarının fiyatı kültür mantarına göre yüksek. Piyasanın durumu da önemli tabii ki. Hedefimiz bir hasatta 3 ton, toplamda 7-10 ton mantar üretmek” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: