Afyonkarahisar'da şifalı aşure izdihamı

Afyonkarahisar Belediyesi, Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde bu yıl üçüncü kez...

Afyonkarahisar Belediyesi, Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde bu yıl üçüncü kez 40 hatimle 40 kazanda pişirilen aşure dağıttı. 55 bin kap dağıtılan aşureden almak isteyenler izdihama sebep odu.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 16. yüzyıldan beri bu dergahta var olan, hep yaşatılan ama dünyada ve Türkiye'de sadece bu dergahta var olan şifalı 40 hatimli 40 kazanlı aşurenin bir yenisinde daha hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu etkinliği aslına uygun olarak geçen yıl yapmaya başladıklarını belirten Çoban, "Şu an önümüzde bulunan ve 16. yüzyıldan kalma kazanımızın aynısından 40 tane daha yaptırdık. Bu 40 kazanımızı Afyonkarahisar’da yaşayan ve bu camiye, bu dergaha gönül bağı ile bağlı olan, bu geleneğimizin yaşaması için katkıda bulunmayı kendisine vazife sayan 40 ailemize verdik.” dedi.
Çoban, bu aileler sağ olduğu müddetçe kendileri, vefat etmeleri halinde çocukları, torunları, torunlarının çocuklarının bu geleneği yaşatmaya devam edeceğini ifade etti.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Lokman Derya, son zamanlarda bazı geleneklerin unutulduğu gibi bu geleneğinde unutulmaya yüz tutulduğunu, ancak 1990 yılının başından itibaren belediye tarafından bayram havasında kutlanır hale geldiğini anlattı.
Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı yemekhane birimi çalışanları tarafından hijyenik şartlarda pişirilen aşure, 300 gramlık plastik kaplara konularak vatandaşlara ikram edildi.

Reklam
Reklam

İLK KEZ SULTAN DİVANİ BAŞLATTI
İlk kez 1540 yılında Sultan Divani Hazretleri tarafından başlatılan, 40 hatimle ve 29 çeşit hububat ile yemişten yapılan aşure, belediye personeli tarafından vatandaşların yanı sıra otogara gelen misafirlere, şehrin kavşak noktalarından geçen insanlara ve şehrin 17 ayrı noktasında vatandaşlara toplam 55 bin kap olarak dağıtıldı.
Cuma namazı sonarsı Mevlevi Camii'nde yapılan dağıtımda ise izdiham yaşandı. Binlerce vatandaş şifalı aşureden alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Zaman zaman ezilme tehlikesi geçiren vatandaşları emniyet ve zabıta görevlileri kontrol etmekte zorlandı. Bilhassa yaşlılar ve çocuklar ezilme tehlikesi geçirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz