Afyonkarahisar'da tarih yokediliyor

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar'ın İhsaniye İlçesi'ne bağlı Ayazini beldesinde vatandaşlar, 5 bin yıllık tarihi mağaraları ahır, samanlık ve ambar olarak kullanılıyor.

Kasabanın başka bir yere taşınmasını isteyen Belediye Başkanı Kuddusi Özçelik, "Ayazini'nin yüzde 60'ı SİT alanı içinde bulunuyor. Bu sebeple vatandaşlar tarihi mekanların içinde inek besliyor" dedi.

Zamanında Hititler, Frigler, Bizanslılar ve Romalılar'a ev sahipliği yapan ve açık hava müzesi konumunda olan Ayazini beldesindeki tarihi mekanlar, şimdi ise vatandaşlar tarafından değişik amaçlar için kullanılıyor. Vatandaşların, ahır, samanlık veya ambar olarak kullandığı tarihi mağaralarda kapı bile bulunuyor. Kapılara asma kilit de asan vatandaşlar, içerisini kimseye göstermek istemiyor. Her tarafı tarih kokan Ayazini'de yaşayan vatandaşlar, sokaklarda dolaşırken bazen insan kemiklerine rastladıklarını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Ayazini Belediye Başkanı Kuddusi Özçelik, kasabadaki vatandaşların yüzde 60'ının SİT alanı içinde oturduğunu ve oturulan yerlerin yıkımına veya yapımına izin verilmediğini söyledi. Evlerin altında keşfedilmemiş yüzlerce tarihi mağara olduğuna dikkat çeken Başkan Özçelik, "Buralar ahır, samanlık veya ambar olarak kullanılıyor. Ayazini'nde görülecek çok yer var. Ayazini'yi başka yere taşıyıp, tarihi yerleri turizme kazandırmamız lazım. Burada hayvancılık olmazsa vatandaş geçinemez. Birçok ailenin evi SİT alanında. Vatandaşlar tarihi mekanların içinde inek besliyor. Hayvanların pisliğini de evinin kenarına atmak zorunda kalıyor. Buraların temiz olması gerekiyor. Kasabayı başka yere taşıyamayınca bu vatandaşlara ben de bir şey diyemiyorum. Konuyla ilgili projeler hazırladık ve bakanlıklara gönderdik. Ayazini'yi Kapadokya'ya çevirmek için herkesin el birliği yapması lazım. Buraların değişeceğine inanıyorum. Hatta Kapadokya'yı bile geride bırakabiliriz. Yapılan etüt çalışmaları sonucunda Ayazini'nde jeotermal su kaynağının olduğu da tespit edildi. Termal suyu yeryüzüne çıkarttıktan sonra kasaba daha da gelişip değişecek. Kasabamızda her türlü imkan var ama para yok. Herşey bürokrasiye bağlı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Jeolojik yapı olarak tüf kayalıklardan oluşmuş yüzey aşamasıyla bir dere yatağının 2 tarafında yer alan Ayazini Kasabası, Hititler, Frigler, Bizanslılar ve Romalılar'dan günümüze kadar olan tüm tarih birikimini üzerinde taşıyor. Seydiler kasabasından başlayıp Döğer kasabasına kadar uzanan bu doğal kuşağın, peribacaları ile kaplı olması buraya gelen turistlerin büyük beğenisini kazanıyor. Ayazini'nde, Roma ve Bizans dönemlerine ait metropolis (büyükşehir) adını alan dini merkezde, kaya oluşumları içinde oyularak yapılmış büyük kilise, mezar odaları ve kaleler bulunuyor. Ayazini kasabasında hamam tipinde yapılan ve içerisinde 6 direğin bulunduğu kilisenin tavan kubbeleri ve kemerlerinde haç kabartma ve çeşitli yazılar yer alıyor. Ayazini'nde antik mezarlık ile kasaba mezarlığı da iç içe bulunuyor. Bölgedeki oyma kilise ise Anadolu'da kayaya oyularak yapılan mimarı yapılar içerisinde dış mimariyi aksettirmesiyle sanat açısından bir şaheser olarak değerlendiriliyor. Kasabanın merkezindeki yüzlerce tarihi mekan ve mağara ise vatandaşlar tarafından ahır, samanlık ve ambar olarak kullanılıyor.

Reklam
Reklam