Afyonkarahisar’ın jeotermal kaynakları Meclis'e taşındı

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, jeotermal ile ilgili 'Meclis Araştırma Komisyonu' kurulması için önerge verdi....

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, jeotermal ile ilgili 'Meclis Araştırma Komisyonu' kurulması için önerge verdi. Verilen önerge; jeotermal kaynakların etkin kullanımı, uygulamadaki sorunların tespiti ve gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemesini kapsıyor. Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar’da jeotermal kaynakların çok amaçla kullanılabilmesi ile ilgili sorunların ve çözüm yollarının belirlenmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, Afyonkarahisar’da ciddi jeotermal kaynaklar bulunmasına rağmen yeterince değerlendirilmediğine inandıklarını belirtti. Avrupa’nın bu kaynakları 100 yıl öncesinden kullanmaya başladığını ifade eden Yılmaz, “Ancak İtalya'da Larderello sahasında 1904 yılından beri, Kaliforniya'da Geyser sahasından 48 yıldır jeotermal elektrik enerjisi üretilmektedir. 1890’dan beri Boise, Idaho’da (ABD) ve 1934’den bu yana Reykjavik'de (İzlanda başkenti) jeotermal kaynaklı merkezi ısıtma sistemi bulunmasına rağmen Afyonkarahisar’da cüz-i bir miktarda konut ısıtmasında, çok az miktarda seracılık faaliyetlerinde kullanılabilmektedir.” dedi.
Jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi ve diğer alanlarda kullanımının ise hiç olmadığını ifade eden Yılmaz, dünyada bu konuda ciddi bir kaynak kullanımı olduğunu anlattı. Elektrik enerjisi başta olmak üzere merkezi ısıtma, soğutma, sera ısıtma, kurutma işlemleri, karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretiminin yapıldığını kaydeden Yılmaz, Afyonkarahisar’da bu alanlardan hangilerinin kullanımının mümkün olduğunu sordu. Yılmaz şunları söyledi:
“Su yönetimi başta olmak üzere kullanımı için gerekli altyapılar ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, fizibilite ve araştırma raporlarının oluşturulabilmesi sorunların ve alınacak tedbirlerin tespiti ve doğal kaynaklarımızın israf edilmeden insanlarımızın kullanımına sunulabilmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedik.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz