Afyonkarahisar'ın meşhur keçesi ustaların elinde sanata dönüştü

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonakarahisar Destekleme...

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonakarahisar Destekleme Derneği, keçenin günümüzde farklı sektörlerde kullanılabileceğine dikkat çekmek için ‘Zanaattan sanata keçe ve geleceğe yolculuğu’ isimli sergi düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezi'ndeki serginin açılışında konuşan TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, keçeciliğin Afyonkarahisar'da asırlardır var olduğunu söyledi. Beşer, ''Afyonkarahisar'da bu zanaatın Osmanlı arşivleri incelendiğinde 1700'lü yıllarda bile çok önemli bir yeri olduğu görülecektir. Yine Osmanlı arşivlerine göre 5. ordu mıntıkasına keçe temini Afyonkarahisar'dan yapılmış ve ayrıca dönemin mübeyyen defterlerinde Afyonkarahisar'da keçe esnaflarının bulunduğunu görebilmekteyiz.” dedi.
Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürü Derya Lokman Solmaz da aslı koyun tüyü olan keçenin hünerli sanatkarların elinde günümüze kadar geldiğini söyledi. Solmaz, keçenin sanatçılar yoluyla sanat eserine dönüştüğünü belirtti, keçe sanatçılığının Afyonkarahisar'da milattan sonra 3. yüzyıla gidecek kadar eski olduğunu anlattı. Solmaz, Konya'da bulunan Mevlana Türbesi'ndeki keçe malzemelerin bakımının 1965 yılında Afyonkarahisarlı bir keçe ustası tarafından yapıldığını vurgulayarak şunların söyledi: ''Yüce yaratıcının kainatta bizlere sunduğu nimetler var. Fakat bir de sanatçılarımızın keşifleri var. Bir sanatçımız atın kuyruğu eline geçtiğinde kemana yay yapıyor, koyunun tüyü yine aynı biçimde bir sanatçının eline geçince sanat eseri olabiliyor. Sanatçılık bizim göremediklerimizi görmek ve halkın yaşam sevincini artırmakla başlıyor aslında.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar'da uzun yıllardır var olan sanatlara her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Keçeden yapılan tablo, kıyafet ve çeşitli objelerin sergilendiği sergi bir hafta açık kalacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz