Afyonkarahisar'ın sularında üretilen alabalıklar Almanlar'ın sofrasını süslüyor

Dinar’ın Yapağılı köyünde 17 yıl önce köylülerin bir araya gelmesi ile kurulan alabalık üretim ve...

Dinar’ın Yapağılı köyünde 17 yıl önce köylülerin bir araya gelmesi ile kurulan alabalık üretim ve işleme tesisinden bugün Almanya’ya yılda 3 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Tesis geçen yıl ilçede vergi rekortmeni oldu.
Yapağılı köyünden çıkan ve boşa akan suyu değerlendirmek isteyen 15 köylü, yıllar önce bir araya gelerek yatırım yapmaya karar verdi. Suyu analiz ettiren köylüler, sonuçların olumlu çıkması üzerine alabalık üretimi yapmaya karar verdi. Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Alabalık Üretim ve Su Ürünleri İşleme Entegre Tesisi adı altında faaliyete başlayan köylüler, bugün günde 12 bin adet alabalığı işleyerek fileto haline getirerek, Türkiye'nin önde gelen ihracat firmaları arasına girdi. Afyonkarahisar'ın serin sularında yetişen alabalıklar sofraya hazır ürün haline getirilerek eksi 18 derecede vakumlanarak Almanya’ya ihraç ediliyor. Kooperatifin bugün 91 ortağı bulunuyor ve köydeki 65 gence iş imkanı sağlıyor.

Reklam
Reklam

AYDA 60 TON BALIK İŞLİYOR
Kooperatif Başkanı Özden Çelik günde 12 bin adet alabalığı işleyerek fileto ve füme olarak şoklama yaptıklarını ve ihraç ettiklerini söyledi. Çelik, tesisin yıllık bin 200 ton işleme kapasitesi bulunduğunu ifade ederek, 2003 yılında 1,2 milyon TL’lik OR-KÖY kredisi ile işlemeyi büyüttüklerini belirtti. Çelik, kooperatifin kendi havuzlarında ürettiği alabalıklara ilave olarak ortakların havuzlarında ürettiği alabalıkları da meşe odununda işleyerek füme fileto balık olarak paketleyerek tamamını ihraç ettiğini anlattı.
Afyonkarahisar’ın serin sularında üretilen alabalıkların Almanlar’ın yüzünü güldürdüğünü ifade eden Çelik, “Üretimimizin büyük bir kısmını Almanya’ya ihraç ediyoruz. Bir kısmı da Hollanda'ya gidiyor. Meşe odunda pişirilerek daha sonra vakumlanan balıklar sofraya hazır halde Almanya’nın en büyük marketlerinin raflarında yerini alıyoruz. Hatta Almanlar okullarda öğrencilerin beslenme ürünü olarak bizim balıklarımızı tercih ediyor. Öte yandan tesisimiz geçen yıl ilçede vergi rekortmeni oldu.” dedi. Çelik, ayda 60 ton ham balık işlediklerini belirterek, yılda 3 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını kaydetti.
Tesisin OR-KÖY yatırımları içinde örnek olduğunu dile getiren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, yılda 400 ton alabalık üretilen ve bin 200 ton işleme kapasiteli bulunan tesisin orman köylüsünün umudu olduğunu söyledi. Mere, ortak yatırım kültürüne en güzel örnek teşkil eden yatırımın büyütülmesi ve ek tesisler açılması için destek olmaya devam edeceklerini kaydetti.
Yapağılı Köyü Muhtarı Lüftullah Şimşek de köylerinde ürettikleri balığı bir ihraç ürünü haline getirdikleri için mutlu olduklarını söyledi. Kooperatifin, hem ekonomiye hem de istihdama önemli katkılar sağladığını belirten Şimşek, köyden 65 insanını tesiste çalışarak evine ekmek götürdüğünü, ayrıca köylüye araç, gereç, gübre, fidan, saman, yem desteği verdiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz