Ağabey nasıl yazılır? Ağabey mi ağbey mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Halk arasındaki günlük konuşma dilinde bazı kelimelerin telaffuzları yerleşmiştir ve bu durum yazım yanlışlarına da neden olabilmektedir. Türkçe yazım kuralları bu amaçla oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Kurallara uyulmaması halinde pek çok yazım ve telaffuz hatası yapılır.

Sadece yabancı kökenli kelimelerde değil, Eski Türkçe dilinden günümüze kadar ulaşmış olan birçok kelimenin yazımında ya da telaffuzunda da hata yapılabilir. Dilimizde eskiden beri kullanılan ve bugün hala kullanılmakta olan ama zaman içinde çeşitli telaffuz ve biçim değişimlerine uğramış olan birçok kelime yer alır. Bu tür kelimeler halk arasındaki günlük konuşma dilinde zaman içinde farklı biçimlerde söylenmiş ve yazılmıştır.

Ağabey nasıl yazılır?

Türkçe dilinde çok kullanılan ve özelikle halk arasında en sık telaffuz edilen kelimeler arasında yer alan ağabey yazımı çok sık karıştırılır. Çünkü halk arasında bu kelime abi, ağbey gibi farklı şekillerde telaffuz edilebilmektedir. Eski Türkçe dilinde büyük erkek kardeş anlamına gelen bir kelimedir. Ağabey TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüklerinde isim ve ünlem türlerinde iki farklı tanımı ile yer almıştır:

Reklam
Reklam
  • İsim türündeki tanımı: Büyük erkek kardeş
  • Ünlem türündeki anlamı: Sevgi ve saygı göstermek üzere yaş olarak büyük erkeklere söylenen bir tür seslenme ifadesi, sözü.

Türk Dil Kurumu; Eski Türkçe dilinden gelen ve zaman içinde değişim geçirerek ağabey halini almış olan bu kelime için cümle içinde bu kelime yerine kullanılabilecek olan şu eş anlamlı kelimeleri vermiştir: Ağa, aka, efe, ede.

Ağabey mi ağbey mi?

Birçok kişi tarafından abi, ağbey gibi farklı biçimlerde söylense ya da yazılsa da ağabey doğru yazılışı ağabey şeklinde olmalıdır. Ancak bazı Türkçe kelimeler halk arasında farklı şekilde telaffuz edilebildiği için bu kelimenin yazımında ve söyleniş biçimlerinde bazı farklılıklar görülebilmektedir. Kelimenin doğru ve yanlış kullanımları cümle içinde şu şekilde kullanılabilir:

Reklam
Reklam

DOĞRU:

  • Geçen gün ağabeyime her şeyi anlattım ve rahatladım.

YANLIŞ:

  • Abime doğum günü hediyesini verdin mi?
  • Ona neden ağbey diyorsun?
Anahtar Kelimeler: