Ağaç hırsızlığının cezaları artırılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılbaşının yaklaştığı şu günlerde artan çam ağacı hızsızlarını...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılbaşının yaklaştığı şu günlerde artan çam ağacı hızsızlarını uyardı. Bakan Eroğlu, ağaç hırsızlığının çok ağır yaptırımları olduğunu hatırlatarak, Bakanlık olarak, isteyen vatandaşlara ücretsiz canlı çam ağacı vereceklerini söyledi. Yılbaşı sonrasında da bu ağaçların bahçelere dikilebileceğini belirtti.
Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye’nin ilk sertifikalı ormanı olan Bolu Aladağ’da orman köylülerinin çalışmalarını yerinde izledi. Denetimsiz ağaç kesiminin önlenmesinin planlandığı çalışma kapsamında, bundan böyle, ağaçların uygun yaşta, uygun şekillerde, planlı bir şekilde kesilerek, mobilya sektörüne satışı yapılacak. İlk uygulamanın Aladağ’da başlatıldığını duyuran Bakan Eroğlu, Türkiye’nin 2015 yılına kadar 3milyon hektarlık orman alanının sertifikalı olacağını söyledi. Eroğlu, Avrupa’da artık sertifikasız kesilen araçların satılamadığını belirterek, bu anlamda çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.
Orman işçilerinin çalışmalarını inceleyen Eroğlu daha sonra basına açıklamalarda bulundu. Yılbaşının geldiğini hatırlatan Veysel Eroğlu, bu sebeple ormanlarda çam ağacı çalanların da olduğunu belirtti. Ancak ağır yaptırımların olduğunu belirten Bakan Eroğlu, çam çalanların araçlarına el konulacağını, çalınan ağaçların boylarına göre hapis ve para cezasının geleceğini belirtti. Burada kıstasın fidanın boy ve yaşının olduğunu dile getirdi.
Tüm dünyada orman servetinin azaldığına işaret eden Bakan Eroğlu, Türkiye’de ise orman servetinin arttığını belirtti. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin bu seviyeye geldiğini aktaran Eroğlu, yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’na sunulan 2B’li alanlarla ilgili de açıklama yaptı. Eroğlu, 2B’li arazilerin toplamda 410 binlik alan olduğunu aktardı. Bu alanların tamamının satılacağını belirten Eroğlu, "Ancak bu alanın üç katı bir alanı ağaçlandıracağız. Elde edilen para orman köylülerinin kalkındırılması, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi için kullanılacak." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz