Ağaç katili böceklere aşk tuzağı

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde 52 bin ağacın kurumasına sebep olduğu bildirilen böcekler, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kurulan 32 aşk tuzağıyla imha edildi.

Torul Orman İşletme Müdürü İzzet Yıldız, ağaçların kabuk altına girerek özsuyunun gövdesine yayılmasını engelleyen ve bunun sonucunda ağaçları 15 gün gibi kısa bir sürede kurutan Ips Sexdentatus (12 ayaklı kabuk böceği) ile ilgili olarak 32 ayrı bölgeye tuzak kurduklarını belirtti. Yıldız, "Feroman dediğimiz bu tuzakların adı içine konulan feroman adlı ilaçtan gelmektedir. Tuzaklar içine konulan ilaç hava ile temas ederek çevreye katil böcek Ips Sexdentatus'un cinsel içgüdüsünü artırıcı koku yayıyor. Bu kokuya aldanan böcek tuzağın içerisine girince bir daha çıkamıyor" dedi.

Reklam
Reklam

ANAVATANI TÜRKİYE VE KAFKASLAR Torul Orman İşletme Müdürü Yıldız, katil böceğin anavatanını Türkiye ve Kafkaslar olduğunu belirterek, "Yapılan çalışmalar sonucunda Ordu'nun Melet Irmağı'ndan Kafkaslara kadar uzanan bölge bu böceğin yaşadığı doğal alandır. Böceğe ilk tuzak 1982 yılında Artvin'in Şavşat İlçesi'ne bağlı Dalkırmaz orman alanına kurulmuş, elde edilen sonucun olumlu olması nedeniyle mücadeleye ağırlık verilerek başarı sağlanmıştır" diye konuştu.

Böceğin asıl hedefinin sarıçam ormanları olduğunu kaydeden Yıldız, "Katil böcek çok hızlı çoğalan bir böcek türüdür. Kış aylarında ladin ağaçlarının alt kısımlarında bulunan sağlam bölümlerini tercih eder. Havaların ısınması ile birlikte çam ormanlarına yayılarak ağaç kabuklarının içerisine girer. Girdiği ağacın içerisinde bir daire çizerek gövdedeki özsuyun yayılmasını engelleyerek 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde ağacı kurutur" dedi.

Yeşil düşmanı böcekle 2 bioteknik ve mekanik olmak üzere 2 mücadele yöntemi olduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, "Bioteknik mücadeleyi kurduğumuz tuzaklarla, mekanik mücadeleyi ise böceğin girdiği ağacın kabukları soyulup yakılarak yapmaktayız. Her 2 yöntemle yapılan mücadeleden olumlu sonuçlar aldık. Bu nedenle böceğin zararını primer (birinci) durumdan secander ( ikinci) zararlı duruma düşürdük" diye konuştu.

Reklam
Reklam