Ağar ve Mumcu "istişare" için adayı bekliyor

ANKARA (ANKA)- Sağda birleşme için dirsek teması başlatan ve cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde "istişare" kararı alan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, AKP'nin adayını açıklaması sonrası yeniden bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Ağar ve Mumcu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ağar, resepsiyondan Mumcu gelmeden çıktığı için, iki lider karşılaşmadı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, resepsiyona eşi Işın Mumcu ile birlikte gecikmeli olarak katıldı.

Reklam
Reklam

Mumcu'ya ANAVATAN'lı milletvekillerinden Rıza Akdemir, Edip Safder Gaydalı, Süleyman Sarıbaş, Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Hüseyin Güler, Reyhan Balandı eşlik etti. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'la yeniden görüşüp görüşmeyecekleri sorulan Mumcu, Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinden sonra görüşeceklerini ifade etti.

Mumcu: önce meclisin işini göreceğiz sonra kendi işimize bakacağız

Mumcu, "Aday belli olunca herhalde bir buluşup konuşacağız. Görüşeceğiz tabi, ortak bir tavır alma kararını vermiştik beraberce. Ondan sonra da o işi bitireceğiz. Kendi işimize bakacağız. Yani, önce meclisin ve milletin işini göreceğiz hayırlısıyla nasıl olacaksa. Sonra kendi işimize bakacağız" diyerek DYP ile birleşme görüşmelerini ima etti.

Mumcu: adayımız olmaz

"Adayınız olur mu" sorusuna "Bizim adayımız olmaz" yanıtını veren Mumcu, 367 tartışmaları konusunda "Bir hukuksal tartışma. Beni ilgilendirimiyor" dedi. ANAVATAN'ın Genel Kurul'a girip girmemesi konusunda ise Mumcu, "Girersek de girmezsek de bu kararı siyasi nedenlerle veririz. Hukuksal nedenlerle vermeyiz" görüşünü yineledi. Mumcu, hükümet tarafıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti dışında bir şey olmadığını, olacağını da zannetmediğini belirtirken, "İstedikleri gibi Cumhurbaşkanı seçebileceklerini düşünüyorlar" demekle yetindi.

Reklam
Reklam

Mumcu: Birleşmeyi "-miş gibi" yapmam…

Mumcu, bir başka soru üzerine de Cumhurbaşkanı seçiminde grup kararı almanın Anayasa'ya aykırı olduğunu anımsattı. Mumcu, "Hukuk hukuktur, Anayasa Anayasa'dır. Hiçbir şey "-miş" gibi yapılmaz. Ben hiçbir şeyi -miş gibi yapmam" derken, bir gazetecinin "Sağda birleşme de dahil mi" demesi üzerine "O da dahil. Hiçbir şeyi -miş gibi yapmam" yanıtını verdi. Mumcu, iktidarın cumhurbaşkanlığı politikasını "Ortada bir ben yaptım oldu' hikayesi var" dedi.

Ağar: ismi konuşulanla değil adayla meşgul oluruz

Resepsiyona Mumcu'dan önce gelen ve kısa bir süre kaldıktan sonra ayrılan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a da benzer sorular yöneltildi. Ağar, Mumcu ile tekrar bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna "Herhalde görüşeceğiz" derken, zamanı konusunda önümüzdeki günleri işaret etti. DYP Milletvekilleri Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan'ın eşlik ettiği Ağar, 23 Nisan törenlerinin tümüne katılması ile dikkat çekerken, törenlere katılmayan siyasileri de isim vermeden eleştirdi.
Ağar, CHP Lideri Deniz Baykal'ın Genel Kurul'da kriz çıkaran konuşmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna ise "Millet değerlendirir" diyerek, kendi konuşmasına beğeni mesajları aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Ağar, isimleri dolaşan cumhurbaşkanı adaylarını nasıl değerlendirdiği sorusuna da, "Adaylıkta ismi konuşulanlarla değil aday olan isimle meşgul oluruz" demekle yetindi. Ağar, bir başka soruyu yanıtlarken ise ilginç bir değerlendirme de bulunarak siyasilere "Ne kadar az konuşursan o kadar çıkış yaparsın. Siyasetin yazılı olmayan kuralları var. Görsen görmeyeceksin, anlamazlıktan geleceksin. O şekilde davranmazsan olmaz. Bilsen de konuşmayacaksın" diye konuştu.