AGB’nin sözleşmesi iptal

TİAK, reyting operasyonundan sonra ölçümleme şirketi AGB’nin sözleşmesini iptal etti.

Televizyon izlenme oranlarının ölçümünde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan ‘rating operasyonu’ sonrasında AGB şirketinin ölçüm yaptığı televizyon izlenme oranlarının hesaplanmasında sahtekarlık yapıldığı ortaya çıkmıştı. Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK) ölçümler üzerindeki gelişmeler üzerine dün AGB ile olan sözleşmesini sona erdirdi ve araştırma şirketi TNS ile yola devam edeceğini açıkladı. Eylül 2012’de çalışmalara başlaması için anlaşma imzalanan TNS, bu karardan sonra çalışmalarına daha erken başlayacak. TNS, ölçümlere ne zaman başlayacağını ise 1-2 gün içerisinde TİAK’a bildirecek. TNS çalışmaya başlayana kadar rating ölçümleri de yapılmayacak. TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca, sektör olarak kenetlendiklerini ve bir güven problemi olmadan bu süreci rahatlıkla aşacaklarını söyledi.
TNS şirketi devam edecek
TİAK’tan yapılan açıklamada, son zamanlarda kamuoyu gündemine gelen televizyon ölçüm sistemindeki deneklerin deşifre olduğu ve manipülasyon yapıldığı iddialarının savcılık kararıyla araştırılma konusu olduğu hatırlatılarak, panelde aktif bulunan 2 bin 224 haneden halen 1110 tanesinin adres bilgilerinin sızdığı tespit edildiği bilgisi TİAK A.Ş.’ye ulaştığı ifade edildi. Bu çerçevede TİAK Yönetim Kurulu şu iki kararı aldı:
Reklam pastasının dağıtılmasına esas teşkil eden ve NAM A.Ş. (AGB) tarafından yürütülen bu ölçüm sisteminin güvenirliği ortadan kalkmıştır. TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu, NAM A.Ş. (AGB) tarafından yürütülen ve manipüle edildiği iddia edilen
ölçüm sisteminin dün itibariyle durdurulması kararı almıştır.
Yeni dönemde TV İzleme ölçümü için sözleşme imzalanmış bulunan TNS Piyasa Araştırma ve Danışmanlık Ticaret A.Ş. ile bu süreçten etkilenmeden çalışmaların yürütülmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.
TNS ne zaman başlayacak
1100 deneğin bilgilerinin sızdırılması sonucunda artık AGB ile çalışmanın anlamının kalmadığını söyleyen TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca, şunları söyledi: “2 bin 400 deneğin 1100’ü deşifre olunca artık bir güvenlik problemi çıkıyor ortaya. Biz de AGB’nin ölçümlerinin durdurularak artık bu süreçte AGB’siz yola devam etmeye karar verdik. Daha önceden açtığımız ihaleyi TNS kazanmıştı ve 2012 Eylül ayında çalışmalarına başlayacaktı. Biz de bundan sonraki süreçte TNS’nin biraz daha hızlanıp bir an önce devreye girmesini talep ediyoruz. Şu anda temaslarımız devam ediyor. TNS hazırlıklarını yapıp en kısa zamanda ölçümlere ne zaman başlayacağına dair tarih verecek. Bir-iki gün içinde bu bilgiyi vermesini bekliyoruz.”

Reklam
Reklam

3 bin 500 denek bulacak

ŞU anda rating ölçümlerinin yapılmadığını, TNS hazırlanana kadar da nasıl bir yol izleyeceklerini en yakın zamanda açıklayacaklarını ifade eden Hidayet Karaca, “TNS kendisine yeni bir veri tabanı yaptırıp, yeni bir denek liste oluştu-rulacak. 3 bin 500 denekle çalışacak. AGB’nin listesi iptal olacak” diye konuştu. Sektör olarak kenetlen-diklerini de vurgulayan Karaca, bu süreç içerisinde sektörde bir güven problemi olmadığının altını çizdi.

Denetimler sıklaşacak

ÖLÇÜMLERDEKİ güveni sağlayabilmek ve herhangi bir manipülasyona yol açmamak için bundan sonra denetimleri sıklaştıracaklarını belirten TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca, “Alınması gereken tedbirleri hem TİAK iç denetimi olarak hem de TNS’nin kendi güvenliklerini kurmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

8 Eylül’de yeni dönem için TNS ile anlaşma sağlanmıştı

8 Eylül’de TNS ile anlaşma imzalayan TİAK, dünya standartlarına ve uluslararası kurallara tam uyumlu ölçüm sistemiyle faaliyetlerine başlayacağını duyurmuştu.
Böylece 2012 Eylül-Ekim Ayından itibaren TNS tarafından gerçekleştirilecek olan ölçümlerde seçilen örneklemin, Türkiye’nin farklı bölümlerine orantısal olarak dağıtılması ve tüm grupları temsil eder, geniş ve yüksek nitelikte olması için 81 ilin tamamını kapsayan Veri Tabanı Araştırması yapılacak. Bugüne kadar 34 ilde kurulmuş olan panel sayısı 40 il olarak genişleyecek. Brüt 2 bin 500 hane üzerinde gerçekleştirilen ölçüm net 3 bin 500 haneye çıkacak.
TNS ile yapılan ölçümleme çalışmasıyla başlanacak olan bu dönemde ilk yıl 21 kanal raporlanacak.

Reklam
Reklam