Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, “Ağır sırt çantaları çocukların bel ve sırt omurlarına aşırı yüklemek şekil bozukluğuna sebep olmakta, ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi.
Romatem Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, kısa bir süre sonra çocukların yeni bir eğitim-öğretim yılına başlayacağını, bu dönemde çocuklar açısından en büyük sıkıntının, çocukların ağırlığı altında ezildikleri sırt çantaları olduğunu vurguladı. Karanfil, “Ağır sırt çantaları çocukların bel ve sırt omurlarına aşırı yüklemek şekil bozukluğuna sebep olmakta, ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar okul çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığı yüzde 70 olarak söylenir. Bu nedenle sırt çantalarının kullanımında ailelere ve öğretmenlere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Çantaların ağırlığına bağlı olarak omurgaya aşırı yük gelmekte uygun olmayan pozisyonda taşınması okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanma ve bozuk yürüyüş bozuk postüre neden olarak belde kas gerginliği mekanizmasını başlatabilir ve hatta ciddi kronik bel ağrısına sebep olabilir” diye konuştu.
“Çocukların çantayı tek omuzda taşıması omurga eğriliklerine neden olmakta, normalden fazla ağır çantaların kullanılması çocukların öne doğru eğilmesine sebep olarak duruş bozukluğu oluşturmaktadır” diyen Uzm. Dr. Rabia Cerrah Karanfil, “Dengelerini bozup düşmelerine sebep olmakta, sırt ve bel ağrısı bacak kaslarında gerginliği artırarak ağrı oluşmasına sebep olmaktadır. Postüral bozukluk solunumu da etkilediğinden daha önem arz etmektedir. Çocukların omuz askısının normalden daha fazla omuz bölgesine baskı yapması dolaşım bozukluğuna sebep olmakta ağrı oluşturmaktadır. Çocuklarda okul çantasının ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 10-15’ini geçmemelidir. Okuldaki dolaplarda kullanılmayan kitaplar bırakılmalı sadece gerekli defter kitap taşınmalı, ağır olan malzemeler sırta en yakın bölgede taşınmalı( en arkada). Yük sırta eşit dağıtılmalı, her iki omuz askısı da takılmalı, omuz askısı geniş çantalar tercih edilmeli(dar askı omuz baskısını artırıp dolaşımı bozuyor). Çantalarda bel kemeri kullanılmalı, kenar göğüs askıları kullanılmalı, yük vücuda yakın olmalıdır. Çantaların sırt desteği olmalı, çok sert malzemeden olmamalı, ortopedik sırt desteğine sahip olmalıdır. Sırt çantası uzun süre kullanılmamalı, uzun süreli kullanım gerekiyorsa tekerlekli olanı tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
AYAKKABIYA DİKKAT
Zamanın büyük bir kısmını okulda geçiren çocukların en önemli sorunlarından birinin de ayak sağlığı olduğunu kaydeden Karanfil, şu bilgileri verdi: “Ayaklarımız vücudun önemli bir ağırlığını taşımakta, uygunsuz kullanılan ayakkabılar ayak sağlığını bozarak diz, kol hatta bel problemlerini tetiklemektedir. Çocukların ayakları bütün gün ayakkabı içinde olacağından ayakkabının ergonomik olması, ayak yükünü azaltması gerekmektedir. Ayakkabı esnek yumuşak olmalı ayak hareketini kısıtlayan malzemeden olmamalı. Ayakkabı çocuğun ayağına uygun olmalı tam korumalıdır. Ayakkabının ön kısmı geniş, yuvarlak olmalı, topuk kısmı ayak başparmağında bir parmak kadar boşluk olmalıdır. Ayakkabı arkası güçlü nispeten hareketsiz olmalı, bağ ve yapışkanlı kısımlar topuğu ayakkabının arka kısmına sağlam şekilde yerleştirilmeli. Plastik sentetik malzemeler yerine deri ve kanvaz malzemeler tercih edilmelidir. Sıcak ve terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi emici malzemeden yapılmalıdır. Taban iç kısımda ayakkabının destekleyici hafif bir yükseltisi olmalıdır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz