Herkes hayatında bir kaç kez ağız kokusundan şikâyetçi olmuştur. Tıbbi dilde 'Halitosiz' diye adlandırılan ağız kokusu pek çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağız kokusundan kurtulmanın ise 10 kolay yolu var...
Ağızda doğru bakım olmazsa, ağız kokusu kaçınılmazdır. Ağız kokusunun nedeni genellikle ağız içindeki çürümüş yemek parçaları ve bakterilerdir.
Bu nedenle dişlerin fırçalanması sırasında, nazikçe dilinizi de fırçalamayı ihmal etmeyiniz. Yemek parçaları ve bakteriler dilimizin üzerindeki tat tomurcuklarının etrafında bulunur.
Bu tomurcuklar sayesinde dilimiz gerçekte tam bir kalın tüylü halı gibidir. İşte bu tüylerin arası tıpkı halının ilmiklerinin arası gibi yemek parçacıklarının ve bakterilerin yerleşmesi için çok uygundur.
Bu nedenle ağız sağlığı mutlaka dil temizliğini de içermelidir. Bu temizlik için özel aparatlar gerekmez. Diş fırçanızın kendisi, bir kaşığın kenarı bu iş için yeterlidir.
Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en kolay yoludur. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır.
Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanın. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır.
Yaşlandıkça vücut kuruluğu artar. Su içmenin sağlığınız için çok fazla etkisinin yanı sıra ağız kuruluğunu önlemek gibi bir faydası da vardır.
Su içmek ağız kokusuyla mücadele etmenizi kolaylaştırır. Ayrıca tükürük salgısını arttırır.
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.
Bu yüzden dişlerinize ve dişetlerinize çok iyi bakmalısınız. Diş hekiminizin tavsiyelerini mutlak uygulayın.
Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağızı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur.
Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.
Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakterileri çoğaltır. Basit şekerler diş çürüklerine neden olur.
Her lokmayı iyi çiğneyin. Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.
Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
Sigara onlarca nedenle kötü ağız kokusuna neden olur. Saymaya gerek yoktur, içmeyiniz.
Diyet mevsiminin başladığı bu günlerde eğer düşük karbonhidratlı diyet yapıyorsanız bir başka kötü nefes sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Düşük karbonhidratlı diyetlerde vücut enerji kaynağı olarak keton cismi denen maddeleri üretir ve kullanır.
Ancak bunlardan bir tanesi nefes ile dışarı atılır ve bu madde nefeste kötü kokuya neden olabilir. Hatta siz bu kokuyu ojeleri çıkarmak için kullandığınız asetona benzetebilirsiniz. Böyle bir sorununuz varsa bir parça ekmek size yardımcı olabilir.