Ağız ve diş sağlığı önemsenmiyor

Türkiye'de daha önce hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 26'yı bulurken, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi ise 86 gramda kalıyor. Bu rakam Amerika'da 572 gram, Almanya'da 470 gram, Çin'de ise 202 grama kadar çıkıyor.

Türk Periodontoloji Derneği ile Colgate Türkiye tarafından derlenen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye halkı diş sağlığını ciddiye almıyor.

4 BİN DİŞ HEKİMİ 250 BİN KİŞİYİ MUAYENE EDECEK

Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından 5-30 Kasım 2007 tarihlerinde düzenlenecek olan "Ağız Sağlığı Haftaları"na, yaklaşık 4 bin gönüllü diş hekimi destek verecek. Türkiye genelindeki Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri ve üniversitelerin de destek verdiği Ağız Sağlığı Haftaları kapsamında 250 bin kişiye ağız ve diş muayenesi yapılması hedefleniyor.
Konuya ilişkin Türk Periodontoloji Derneği ve Colgate Türkiye tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin diş sağlığı konusunda ne kadar duyarsız olduğu gözler önüne serildi. Dünya genelinde yapılan araştırmalardan derlenen verilere göre, Türkiye'de insanlar diş hekimine mecbur kalmadıkça gitmiyor, dişlerini çok az fırçalıyor ve özellikle yetişkinlerdeki ortalama çürük sayısı bir elin parmaklarını geçiyor.

Reklam
Reklam

KİŞİ BAŞINA YILDA YARIM DİŞ FIRÇASI DÜŞÜYOR

Elde edilen verilere göre, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi 86 gram olarak belirlendi. Bu rakam Çin'de 202 gram, Rusya'da 145 gram, Meksika'da 365 gram, Avustralya'da 427 gram, Güney Afrika'da 431 gram, Almanya'da 470 gram, İspanya'da 155 gram, İtalya‘da 270 gram, Amerika'da ise 572 grama kadar çıkıyor. Türkiye'de kişi başına yılda yarım diş fırçası düşerken, İsviçre'de kişi başına yılda 2 diş fırçası kullanılıyor.

4 KİŞİDEN BİRİ HİÇ DİŞ HEKİMİNE GİTMEMİŞ

Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 26'sı diş hekimine hiç gitmemiş, gidenlerin ise yüzde 51'i sadece bir sorun olduğunda diş hekimine başvuruyor. Diş hekimini rutin kontrol amacıyla ziyaret edenlerin oranı yüzde 10 olurken, yüzde 10'luk kesim içinde ise yüzde 30'unun her yıl, yüzde 43'ünün de 6 ayda bir diş hekimini ziyaret ettiği belirtiliyor. Yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amacıyla gidenlerin oranı ise yalnızca yüzde 12 olarak tespit edildi.

Reklam
Reklam

YETİŞKİNLERİN AĞZI ÇÜRÜK DOLU

Türkiye'de diş hekimine gitme nedenleri arasında öncelikli olarak acil durumların yer aldığı kaydedilen araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de en sık karşılaşılan ağız sağlığı problemlerinin başında diş çürüğü, kanamalı dişetleri ve ağrılı dişler geliyor.

5-6 yaş grubunda çürük olmayan diş oranı yüzde 12 iken, 20-24 yaş grubunda diş çürüğü nedeniyle kişi başına tedavi edilmesi gereken diş sayısı 6'yı buluyor. Tedaviye muhtaç diş sayısı, 25-29 yaş grubunda 7'ye kadar çıkıyor.

HER 100 ÇOCUKTAN 84'ÜNDE ÇÜRÜK VAR

Araştırmaya göre, Türkiye'de ağzında bütün diş dizinini tamamlanmış olarak kabul edilen 12-13 yaşlarında her 100 çocuktan 81 ila 84'ünün dişlerinde çürük bulunuyor. 30-34 yaş grubunda 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı yalnızca 3 iken, 12 yaş grubunda eksik, çürük ve dolgulu diş sayısının ise ortalama 4.5 olduğu belirtiliyor.

DİŞ FIRÇALAMAMA BAHANESİ: ACELEM VAR

Araştırmaya göre, Türkiye'de dişini fırçalamayı ihmal edenlerin yüzde 50'si aceleden, yüzde 29'u tembellikten, yüzde 18'inin ise evde olmadığı için dişini fırçalamayı unuttuğunu söylüyor. Öte yandan, en yüksek diş fırçalama oranı ise 18-25 yaş arası "AB sosyo-ekonomik grup"taki bireylerde görülüyor.

Reklam
Reklam

(ANKA)

Anahtar Kelimeler: