Ağız ve diş sağlığına özen gösteriyor muyuz?

İSTANBUL (İHA) - Ağız bakımında en önemli görevin, kişinin kendisine düştüğü belirtilerek, yeterli zaman ayırarak, sistemli şekilde yapılan bakım ile birçok sorunun oluşmasının engellenebileceği bildiriliyor.

Ağız ve diş sağlığı bozulan kişinin, yiyecekleri yeterince öğütemediğini, konuşurken sesleri çıkarmakta zorlandığını ve (kaybedilen dişlerin yerine göre) estetik olarak hiç hoş olmayan bir görünümün söz konusu olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu sebeple, sistemli ve yeterli bir ağız - diş bakımı gerektiğini kaydediyor.

Reklam
Reklam

Diş temizliğini asıl diş fırçasının yaptığına dikkat çeken uzmanlar, diş macununun ise, aşındırıcı ve köpürücü özelliği ile, bakteri plağını gidermeyi kolaylaştıran, ağza hoş koku veren ve fırçalamayı zevkli hale getiren bir yardımcı olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, her fırçalamada, sadece bir nohut büyüklüğünde macun kullanmanın yeterli olduğunu belirtiyor.

NASIL BİR AĞIZ BAKIMI? Diş sağlığını korumada iyi bir diş fırçasının, baş kısmının kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, 'elektrikli diş fırçalarının dişleri daha iyi fırçaladığını' söylemenin doğru olmadığını bildiriyor. Diş macununun, diş fırçasının mekanik fırçalamasının etkisini arttırdığını vurgulayan uzmanlar, "en iyi" veya "ideal" bir diş macunu olmadığını kaydediyor. Uzmanlar, "En iyi diş macunu, size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren, tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur. Ancak, zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz, devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı önleyecektir" önerisinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Diş iplerinin, diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanıldığını anlatan uzmanlar, ağız gargaralarının da (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engellediğini, ağızda mevcut bakteri sayısını azalttığını ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırdığını kaydediyor. Uzmanlar, "Ancak unutmayın, ağzı çalkalamak, bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları, diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yöntemidir" diye uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor.

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA Diş temizliğindeki asıl görevin diş fırçasına düştüğünü vurgulayan uzmanlar, diş macununun ise, aşındırıcı ve köpürücü özelliği ile bakteri plağını gidermeyi kolaylaştıran, ağza hoş koku veren ve fırçalamayı zevkli hale getiren bir yardımcı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, diş fırçası kullanıldıktan sonra iyice yıkanmasını ve bir bardak içine, fırça başı yukarıda olacak şekilde koyup açıkta kurumasının sağlanması gerektiğini bildiriyor.

Reklam
Reklam

Diş fırçalamadaki hedefi, 'dişlerin yüzeylerindeki besin artıklarını ve bakteri plağını tümüyle ortadan kaldırmak' olarak açıklayan uzmanlar, şunları kaydediyor: "Bu amaçla, diş fırçası, diş ile diş etinin birleştiği yere 45 derece açıyla yerleştirilir. Diş etinden dişe doğru (üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede aşağıdan yukarıya doğru) dairesel hareketler yapıldıktan sonra fırça döndürülerek, kılların süpürme hareketi yapması sağlanır. Sonra, bir fırça boyu öne getirilerek aynı hareket tekrarlanır ve diğer tarafın sonuna kadar ilerleyerek çenedeki bütün dişlerin diş yüzeyleri temizlenir. Ancak, aynı şekilde dişlerin damak taraflarının da fırçalanması unutulmamalıdır. Son olarak, dişlerin çiğneyici yüzeyleri, ileri geri hareketlerle fırçalanır".

Uzmanlar, diş fırçalarken yapılan en önemli hatayı, 'diş fırçasını çok sert ve aşırı bastırarak kullanmak' olarak bildirerek, fırçalama sırasında diş etini zedelememeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydediyor.