Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, yürütülen çalışmalarla ishale bağlı ölümlerin, çocuk ölümleri içerisinde ikinci sıradan yedinci sıraya gerilediği bildirildi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de başlıca çocuk ölümlerinden olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde 1986 yılından beri İshalli Hastalıkları Kontrol Programı yürütüldüğü, bu program çerçevesinde her yıl Temmuz ayının ilk haftasının "Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası" olarak kabul edildiği belirtildi.
Beş yaş altı çocuk ölümlerinde, ishale bağlı ölümleri azaltmak için ishalin en sık 6-23 ay arasında ve ağustos ayında görüldüğü göz önüne alınarak bunun daha düşük seviyelere çekilebilmesi için Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası etkinlikleri yapıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yürütülen çalışmalarla ishale bağlı ölümler, çocuk ölümleri içerisinde ikinci sıradan yedinci sıraya gerilemiştir. İlimizde bu konuda çeşitli faaliyetler düzenlenmekte, hizmet içi ve halk eğitimleri yapılmaktadır. Bebek ve çocuklarda günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir. İshal, özellikle bebek ve çocuklarda vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. İshalin başlıca nedeni, bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Ayrıca beslenme hataları, doğuştan metabolizma hastalıkları, antibiyotik kullanımı gibi sebepler de ishale neden olmaktadır. Yenidoğan ve süt çocuklarında, ishal daha kolay oluşur ve daha ağır bir seyir izler."
Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütünün en önemli korunma faktörü olduğuna işaret edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
"Annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlamasının, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin ve 6. aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesinin bebeklerde ishale bağlı ölümleri en aza indirdiği bilinmektedir. Bebek ve çocukların bakım ve beslenmesinde kişisel ve ev hijyeni çok önemli olup, 6. aydan sonra anne sütüne ek olarak ek gıda alan bebekler için kullanılan malzemelerin temiz tutulması, el temizliğine özen gösterilmesi ve bebeklerin besinleri hazırlanırken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılması gerekmektedir. İshalli bebeğe yaklaşımda, bebeklerin sık sık emzirilmesi, şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla aile sağlığı merkezlerinden ücretsiz alınabilen tuz-şeker çözeltisinin (ORS) bebeklere içirilmesi, doktora danışılmadan bebeklere ishal kesici ilaç verilmemesi önemli noktalardır."
Açıklamada, ishalli çocuklarda, çocuklara her zaman verilenden daha çok su verilmesi ve pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, muz, elma ve havuç suyunun tercih edilmesi, yağlı besinler, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçınılması gerektiği vurgulanarak, bebek ve çocuklarda sulu dışkılama, kusma, dışkılarında kan olması, iştahlarında azalma, ateşlerinde yükselme ve gözlerinde çökme durumlarında ailelerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları önerildiği belirtildi.
Tedavisi çok kolay ve ucuz olan ishali, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkarmanın hedeflendiği belirtilen açıklamada, bunu gerçekleştirebilmek için, halkı ishal ve ishale karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmenin büyük önem arz ettiği kaydedildi.
Muhabir: Asena Akçay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz