Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, "İshalli hastalıkların anne ve babalar tarafından ciddiye alınması,...

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, "İshalli hastalıkların anne ve babalar tarafından ciddiye alınması, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekir" dedi.

Temmuz ayının ilk haftasının ishalli hastalıklarda "Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası" olarak ele alınması nedeniyle yazılı açıklama yaparak ishal hastalığı önlemleri konusunda bilgi veren Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, "Ülkemizde beş yaş altı nüfusta, özellikle yaz aylarında ishalli hastalıklar sık görülmektedir. İshal, günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde üç defadan sık yapılması halidir. Fakat anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunu ishal vakası olarak değerlendirmemek gerektiği unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İshalin önemine dikkat çeken Şener, ishalin iki önemli tehlikesinin ölüm ve ayni zamanda beslenme yetersizliği olduğunu, ölümün öncelikle vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu meydana geldiğini kaydetti. İshalin kötü beslenen çocuklarda daha sık görüldüğünü ve daha ağır seyrettiğini aktaran Şener, şöyle devam etti:

"İshalin kendisi de beslenme bozukluğuna neden olur. Çünkü ishalde su ve tuzun kaybı yanında vücuttan besin maddeleri de kaybedilir. İshalli bir kişi açlık hissetmeyebilir. Eğer anneler yanlış uygulama olarak ishalli çocuğu beslemezlerse çocukta beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle her ishalli hasta mutlaka aile hekimine başvurmalıdır. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiçbir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Sağlık kuruluşlarında hastanın değerlendirilmesi yapılıp gerekli tavsiye ve tedavilerde bulunulacaktır."

İshalli hastalıkların çoğunun basit önlemlerle ve hastaneye yatırılmaya gerek kalmadan evde tedavi edilebileceğini belirten Şener, tedavinin ana amacının vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması olduğunu, bu amaçla sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmesini ve çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmesini hatırlattı. "Eğer sağlık personeli tarafından çocuğunuza 'ağızdan şeker tuz' paketi verilmişse tarif edildiği şekilde hazırlayıp veriniz" diyen Şener, eğer çocuk verilen sıvıyı alamıyorsa, kanlı ishali ve kusması varsa mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi gerekeceğinden, vakit kaybedilmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ekledi.

Reklam
Reklam

Şener, ishalden korunma yollarını şöyle dile getirdi:

"Ağız yoluyla bulaşan ishal, önlenebilir bir hastalıktır. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmeli, çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmeli, temiz içme suyu kullanılmalıdır. Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalı, eller yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır."

Şener, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Sonuç olarak, ishalli hastalıkların anne ve babalar tarafından ciddiye alınması, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Tüm sağlık kuruluşları ve çalışanları halkımızın hizmetinde olup, erken tedavinin ishalde hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: