BURSA (İHA) - Uzmanlar, bazen sebepsiz yere ağlayan bebeklerin sakinleştirilmesi için ilginç yöntemler tavsiye ediyor.
Acıktığında, altı kirlendiğinde, korktuğunda, ilgiye ihtiyaç duyduğunda, sancısı olduğunda ya da bazen sebepsiz yere ağlayan bebekler, vantilatör, elektrik süpürgesi ve fön makinesinin sesiyle ya da kucağa alındığında sakinleşiyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Zafer Çapar, ağlarken anında ve olumlu ilgi gören bebeklerin kendi haline bırakılanlara oranla büyüdüklerinde ağlamaya daha az eğilimli olduklarını ifade ederek, "Bebeğiniz ağladığında göstereceğiniz yakınlık ile onunla güven ve ilgiye dayalı, sevgi dolu bir bağın temellerini atarsınız. Hem siz hem de bebeğiniz bu zorlu ağlama dönemini atlatmaya çalışırken arada kurulan derin bağdan yarar göreceksiniz" dedi.
Bebeklerin, karnı acıktığında, altı kirlendiğinde, korktuğunda, kucaklanmak istediğinde, çok sıcak veya soğukta, kolik sancısı yaşadığında ağladığını ifade eden Dr. Zafer Çapar, bebekleri sakinleştiren yöntemleri şöyle açıkladı: "Bebeği kucakta, pusette, yatağında, hamakta, altı haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde sallayabilirsiniz. Arabasıyla gezdirebilirsiniz. Bebeğin kanguru içinde ya da annenin kucağında tutulması işe yarayabilir. Kucağa alınıp annenin göğsüne yaslanmış şekilde tutulması veya ılık banyo bebeği rahatlatır. Şarkı söylemek bebeği sakinleştirir. Ritmik seslerden yararlanma fayda sağlayabilir. Birçok bebek vantilatör, elektrik süpürgesi veya fön makinesi sesiyle, doğadaki seslerle ya da babalarının sesleriyle sakinleşebilmektedir. Bebeğe masaj yapılması etkilidir. Okşanmaktan ve dokunulmaktan hoşlanan bebekler için masaj sakinleştirici olabilir. Kısa bir süre annenin sırt üstü yatarak bebeği üzerine yüzükoyun yatırması, basınç uygulama tekniği de rahatlatır. Bebek kucağa alınır, annenin karnının üzerine yatırılır ve hafifçe sırtına vurulur ya da sırtı sıvazlanır. Bu birçok bebeğin çok sevdiği bir yöntemdir. Masaj uygulanan bebeklerin daha fazla kilo aldıkları, daha kolay uykuya daldıkları ve anneleri ile yüz yüze geldiklerinde daha yakın davranışlar sergiledikleri de gözlenmiştir."
Dr. Çapar, ten temasının da bağışıklık sisteminin uyarılmasında etkili olduğunu kaydederek, "Bebeğin okşanması annenin de rahatlamasını sağlar, anne sütü salgısını artırıcı hormon olan, "prolaktin"in salgılanmasını artırır. Tensel temas, anne-bebek arasındaki bağı da güçlendirir. Bebeğinizin sık ağlaması sizin için büyük bir endişe kaynağı olabilir. Tüm gün boyunca ve her fırsatta ağlayan bir çocukla uğraşmaktan sinirleriniz yıpranabilir . Bebeğinin ağlamasından, her anne baba farklı şekillerde
etkilenir. Bazı anne babalar endişelenip çocuklarının ağlamasından kendilerini sorumlu tutar. Diğerleri bu gürültüden ve bölünen gecelerden rahatsız olur. Kendilerini kaybetme noktasına gelenler, eğer susmazsa çocuğu fiziksel olarak cezalandırmakla tehdit eder. Böyle bir davranış, bebek tarafından kolayca algılanır ve çok daha fazla ağlamasına neden olur. Eğer çocuğunuzun ağlaması sizi çok kötü etkiliyor ve onu hırpalayabileceğinizi hissediyorsanız, bunu bir yakınınızla veya doktorunuzla konuşun. Yeni anne baba olmak zordur, bu nedenle sıkıntınızı tartışmak sizi rahatlatacaktır. Kendinize de bir miktar zaman ayırmayı unutmayın ve arada sırada bebeğiniz yanınızda olmadan da dışarı çıkmayı deneyin" diye konuştu.