Ağrı'da Koç Katımı Dönemi-İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Dalkıran: "Yavru Sayısı Ne Kadar Yüksek Olursa Kendi Sürümüzde En Iyi Gençlerin Kalması Sağlanır. Böylece Her Yıl Sürünün Verim Düzeyi Artar"

Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Dalkıran, bölgede koç katma döneminin başladığını belirterek, "Yavru sayısı ne kadar yüksek

Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Dalkıran, bölgede koç katma döneminin başladığını belirterek, "Yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar" dedi.

Dalkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koyun yetiştirmenin ilk şartının yetiştirilen koyunlardan düzenli olarak ve çok miktarda yavru elde etmek olduğunu söyledi. Elde edilen yavru sayısı ne kadar yüksek ise dışarıya satışların o kadar yüksek olduğunu belirten, Dalkıran, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar. Erkek ve dişi koyunlar çiftleşerek yavrular meydana getirirler ki biz bu olaya üreme diyoruz. Koyunlardan yavru alamadığımız yıl, o hayvanı boşuna beslemişiz demektir. Dolayısıyla üreticilerimiz koç seçiminde dikkat etmeli. Erkek ve dişi tokluyu ne zaman damızlıkta kullanacağız, yani erkek tokluyu ne zaman koç katımında kullanacağız, dişi tokluya ne zaman koç katacağız."

Türkiye'de yerli ırkların geç geliştiğini ifade eden Dalkıran, dişi kuzuların 1,5 yaşında koça verildiğini, erkek kuzuların da 1,5 yaşından itibaren koç katımında kullanıldığını söyledi. Koç katımından önce yetiştiricilerin brucella aşısını yapmaları gerektiğini dile getiren Dalkıran, şunları kaydetti:

"Koyun yetiştiricilerimiz, yavru atığını önlemek için mutlaka brucella aşısını yapmalı. Koyunlarda yavru atığının yüzde 90 sebebi brucella hastalığı. Son yıllarda yetiştiricilerimizin şikayeti hep yavru atımıyla ilgili dolayısıyla bunu önlemek için mutlaka brucella aşısı yapılmalı. Bu hastalık hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır ve buna mutlaka dikkat etmeli yetiştiricilerimiz. Bir diğer aşı ise çiçek aşısı hayvan sağlığı için çok önemli bir aşı bu aşınında mutlaka yapılması gerekiyor. Yetiştiricilerimiz bu aşıları yaparlarsa hayvan sağlığını korumuş olurlar."

Reklam
Reklam

Muhabir: Emrah Kocabey / Zehra Melek Çat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: