AGSD Başkanı Karakuş: Türkiye Yüzde 3, Bankalar Yüzde 18 Büyüdü

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 3'e düşmesine...

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 3'e düşmesine karşın bankaların yüzde 18 büyüdüğünü belirtti.

Karakuş, yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün bu yılın ilk dokuz aylık döneminde 21,5 milyar liralık bir kar rakamına ulaştığını ifade etti. Sektörün karının 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında arttığını belirten Karakuş, aynı dönemde Türkiye ekonomisinin büyüme hızının ise yüzde 3,1 olduğunu vurguladı. Ülkedeki tasarrufları toplama yetkisinin bankalara kamu adına verilmiş bir imtiyaz olduğunu hatırlatan Karakuş, "Ne yazık ki bankalar bu karı kendilerine tanınan imtiyazı kötüye kullanarak elde ediyorlar. Bankaların topladığı mevduatlar kendilerine ait bir para değildir. Bu ülkenin, Türk halkının tasarruflarıdır. Bu nedenle de bankaların o tasarrufları sadece kendi karlarını maksimize etmeye yönelik kullanmak gibi bir keyfiyetleri olmaması gerekir. Bankaların, kendi karlarından önce ülke ekonomisinin geleceğini düşünmesi gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam

Karakuş, Rekabet Kurumu'nun gündeminde bulunan bankalarla ilgili dosyada, Türkiye'deki bankaların rekabet kurallarına aykırı olarak çoğu zaman ortak hareket etiklerine ilişkin iddialar bulunduğuna dikkat çekti. Başkan Canip karakuş, "Anlaşılıyor birlikte hareket ederek kredi faizlerini yüksek oranlarda belirleyip, komisyon, dosya masrafı, sigorta ve benzeri ek külfetlerle kredi müşterilerine yüklenen bankalar, tatlı karlarını katladıkça katlıyor." ifadelerini kullandı.

Karakuş, batık bankaların 2001 krizinde Türkiye'ye 100 milyar dolarlık bir fatura çıkardığını ve bu faturayı da banka sahiplerinin değil Türk halkının ödediğini ifade ederek şunları kaydetti: "Ne yazık ki Türkiye'de bankaların karı banka sahiplerinin, zararı ise tüm Türkiye'nin üzerinde kalmıştır. Bugün çok yüksek kar hırsıyla her yere saldıran bankalar, eğer böyle giderse reel sektörü nefessiz bırakıp boğabilir. Ondan sonrasını ise düşünmek bile istemiyorum. Bankacılık sektörünü kar hırsıyla besledikleri bu saldırgan tutumdan vazgeçip, makul kar oranlarıyla reel sektöre kaynak aktarmaya çağırıyorum.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: