Ahbap nasıl yazılır? Ahbap mı ahbab mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelime dağarcığı son derece geniş olan Türkçe dilinde farklı dillerden gelmiş ve zaman içinde gerek telaffuz biçimleri ile gerekse aldıkları eklerle değişim geçirerek Türkçeleşen birçok kelime vardır. Bu tür kelimeler Türkçe dilinin kelime hazinesini genişletirken bazı yazım hatalarını da beraberinde getirebilir. Türkçe yazım kurallarına uyulmaması hâlinde bu tür hatalara düşülmesi normaldir.

Türkçe dilindeki zenginlik eş anlamlı kelimelerin çokluğuna, birleşik türde kelimelerin, yabancı kökenli kelimelerin varlığına bağlıdır. Yazım yanlışları da en çok bu tür kelimelerin yazımlarında yapılır. Farklı dillerden gelip zaman içinde dilimize yerleşen kelimelerin yazımlarında olduğu kadar telaffuzlarında da hataya düşülebilir. Bu hataların önüne geçmek için Türkçe Yazım ve İmla Kuralları oluşturulmuştur.

Ahbap nasıl yazılır?

Yabancı kökenli olan ve dilimize Arapça dilinden gelip zaman içinde dönüşüm geçirerek Türkçeleşmiş olan ahbap kelimesi en çok yazım ve telaffuz hatası yapılan kelimeler arasında yer alır. Türkçe yazım kurallarına uyularak bu hataların önüne geçebilmek mümkün olur. Aksi takdirde hata yapılır.

Reklam
Reklam

Ahbap TDK (Türk Dil Kurumu) yayınlarında tanımlanmıştır ve Türk Dil Kurumu yayınlarında ve internet sitesinde iki farklı tanıma sahiptir. Bu tanımlara göre ahbap kelimesi:

  • İsimdir. Kendisiyle yakın ilişki kurulup sevilen, sayılan kimsedir.
  • Ünlemdir. Teklifsiz konuşmada samimiyet, içtenlik bildiren bir seslenme sözüdür.

İki farklı tanımı bulunan ahbap doğru yazılışı ahbap olan bir kelimedir. Farklı bir şekilde yazılışı Türk Dil Kurumu’na göre de yanlış kabul edilmektedir. Ancak en çok hata yapılan kelimelerden biri de ahbap kelimesidir.

Ahbap mı ahbab mı?

Ahbap yazımı en sık yazım yanlışı yapılan kelimelerden biridir ve ahbab şeklinde yazılıp söylenebilir. Ancak bu kullanımları yanlıştır. Doğru ifadesi hem söyleniş hem de yazılış olarak ahbap şeklinde olmalıdır. Arapça kökenli olan bu kelimenin doğru ve yanlış yazımlarına örnek olan bazı cümleler şunlardır:

Reklam
Reklam

Doğru:

  • O benim çok uzun zamandır tanıdığım bir ahbabımdır.
  • Yanlış:
  • Onunla ahbablığımız çok eskilere dayanır.
Anahtar Kelimeler: