Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin artık kendisine hiç kimseyi güldürmemesi lazım. Onun için de yeni anayasayı milletin talepleri doğrultusunda mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor" dedi.
Cacabey Camisi'nde vatandaşlara aşure dağıtan Bozdağ, Kırşehir Belediyesi ve AK Parti Kırşehir İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra, Ahi Evran Üniversitesi'nin 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.
Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin bilimsel özgürlüğün en üst düzeyde gerçekleştiği yerler olması gerektiğini söyledi.
Her düşüncenin, Ahi Evran Üniversitesi'nde ya da Türkiye'nin başka üniversitelerinde özgürce ifade edilmesi gerektiğini belirten Bozdağ, "Üniversiteler, sadece bilimsel özgürlüğün değil, ifade hürriyetinin de en üst düzeyde gerçekleştiği yerler olmalıdır. Bundan dolayı hiçbir düşüncenin sahibi kınanmamalı, itilmemeli, ötekileştirilmemelidir" dedi.
Türkiye'de üniversitelerin hürriyetin kaleleri olması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:
"Üniversiteler, ifade hürriyetinin, bilimsel araştırma hürriyetinin ve araştırma sonuçlarını ortaya koyabilme hürriyetinin kaleleri olmalıdır. Ne yazık ki, Türkiye'de zaman zaman üniversiteler ideolojilerin kaleleri oldu. Eğer bir yerde ideolojinin kalesi herhangi bir üniversite ise orada esir insanlar var demektir. Orada akıllar esirdir. Orada kalpler esirdir. Orada hür fikir, doğru fikir ortaya çıkmaz. Ben şahsım adına geçmişte ideolojik olarak düşünmüş olan ama hayatımın ideolojik düşündüğü yıllarını kayıp yıllar kabul eden bir kardeşinizim. Çünkü, bir kişi bir ideolojiye inandığında onun hürriyeti elinden gidiyor. Akli, kalbi, her türlü hürriyeti gidiyor."
Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına da değinen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurt dışına gittiklerinde, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal anlamda ne kadar ileri gittiğini anlattıklarında, mevcut anayasa dolayısıyla muhataplarının adeta "bıyık altından güldüklerini" dile getirdi.
-Yeni anayasa çalışmaları-
Mevcut anayasada, bütün hürriyetlerin kamil şekilde verildiğini ama arkasından bu hürriyetlerin nasıl kullanılamayacağının yollarının gösterildiğini anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:
"Diyor ki, bu hürriyeti biz tam verdik ama siz şu şu yollardan giderseniz bunları geri alabilirsiniz. Bir yandan veriyor, öte yandan alıyor. O yüzden bizimkiler 'amayasa' diyorlar buna. Kaşıkla verdiğini kepçe ile alıp cebine koyuyor. Onun için kaşıkla verdiğini kepçe ile alan değil, Türkiye'nin insan hak ve hürriyetlerine dayalı bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasa, temel hak ve hürriyetlerin nasıl yok edileceğinin yolunu gösteren, bu konuda rehberlik eden bir anayasa değil, bunu yok etmek isteyenlerin, bunu kullanılmaz kılmak isteyenlerin nasıl engelleneceğini gösteren, bu hürriyeti kullanmak isteyenlerin, kullandığı zaman bunun nasıl devletin teminatı altında kullanılabileceğinin yolunu ve yöntemini gösteren bir anayasa olması lazım. Bizim buna ihtiyacımız var. Anayasada onlarca, 'bizim irademiz dışına çıkarsa nasıl tedbir almalıyız' şeklinde bu anayasa içerisinde milletin iradesine, demokrasinin kurallarına, hukuk devletinin anlayışlarına karşı uygulayıcılara imkan veren nice mayınlı alanlar var."
Bozdağ, Türkiye'nin bu anayasa ile yoluna devam edemeyeceğini vurgulayarak, "Devam ettiği sürece de arzu ettiği atılımları, gerçekleştirmek istediği yenilikleri gerçekleştiremez. Zaman zaman şöyle deniyor, 'Bu anayasa 17 defa değişti. Yüzden fazla maddesinde değişiklik yapıldı. Bu anayasa eski anayasa da değil. O yüzden değişikliğe ne hacet var'. Öyle konuşuluyor. Anayasa o dönemde darbe anlayışı ile yapıldı. Hürriyet anlayışına uymuyor, haksızlık üzerine yapıldı, hak anlayışına uymuyor. Uymadıkça orayı kestiler bir yama yaptılar. Öbür tarafı kestiler başka bir yama yaptılar" diye konuştu.
-"Yeni anaya milletin taleplerine göre hazırlanmalı"-
Meclisteki Uzlaşma Komisyonu'nun bir uzlaşma ile yeni anayasayı hayata geçirmesini umduğunu dile getiren Bozdağ, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin artık kendisine hiç kimseyi güldürmemesi lazım. Onun için de yeni anayasayı milletin talepleri doğrultusunda mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Umarım ki, meclisteki uzlaşma komisyonu bu anlamda bir uzlaşma ile yeni anayasayı hayata geçirir. Eğer geçiremezse Türkiye bir dönemini daha kaybetmiş olur. İnanıyorum ki, milletimizin bu konudaki yenilenme iradesi galip gelecektir ve Türkiye demokratik bir zemin içerisinde, olağan bir dönemde milletin taleplerini esas alan bir anayasayı ilk defa yapacak. Milletin içinde olduğu, milletin dediğinin anayasaya döndüğü, herkesin hür bir zeminde söyleyebildiklerini söylediği ve bütün milletin taleplerinin anayasaya döndüğü bir çalışmaya ihtiyacımız var. Umarız ki, bu çalışma kısa zamanda hayata geçer. Biz hükümet olarak Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacını kısa süre içerisinde karşılaması gerektiğine yürekten inanıyoruz."
Mecliste grubu bulunan bütün partilerin bu noktada gayret etmesi gerektiğine inandığını aktaran Bozdağ, "Eğer buradan bir yeni anayasa çıkmazsa, duruma milletimizin el koymasını, sandıkta anayasayı çıkaracak çoğunluğu, anayasayı çıkaracak iradeyi ortaya koyacaklara destek vermesini arzu ederiz. Aksi takdirde ideolojik kavgalar üzerine yeni bir anayasayı inşa oldukça zor görünüyor. Umarız ki, uzlaşma ile olur. Eğer olmazsa, ben inanıyorum ki, milletimiz uzlaşmayı yapamayanlara sandıkta bir ders verir. Uzlaşacak bir yapı oluşturur ve yeni bir anayasayı ancak milletimizin talimatı ile hayata geçirebiliriz" diye konuştu.
-Neşet Ertaş'ın adı fakülteye verilecek-
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, törenin ardından çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin isiminin 'Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi' şeklinde değiştirilmesine ilişkin Senato'dan karar almasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu kararı Ankara'ya gönderdiklerini söylediler. Biz de bu kararın Ankara'da takipçisi olacağız. Bakanlar Kurulu da en kısa sürede değişikliği onaylayarak, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin isimi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi şeklinde değiştirilmiş olacaktır" dedi.
-Kırşehir'e İslami İlimler Fakültesi müjdesi-
Bozdağ, üniversitede kısa sürede büyük değişim yaşandığına dikkat çekerek, "Şimdi buna yenisini ilave edeceğiz. Üniversitemizin bünyesinde İslami İlimler Fakültesi olarak yeni bir fakülte kurulacak. Senatomuz bununla ilgili kararı aldıktan sonra YÖK süreci işleyecek ve Bakanlar Kurulu'nda da bu konuda karar çıkacaktır. Ben şimdiden İslami İlimler Fakültesi'nin Kırşehir'e hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Ahi Evran Üniversitesi'nin 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Muhabir: Abdullah Yıldız / Mustafa Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz