Ahilik Haftası

Malatya İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı, "İsraf toplumunun moda ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışan iş kolları,...

Malatya İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı, "İsraf toplumunun moda ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışan iş kolları, esnaf ve zanaatkarlar, hedef haline getirdikleri kârı elde etmek için yasal olmayan ve İslam ahlakına uygun olmayan her türlü yolu meşru kabul etmiştir. Dolayısıyla, iş ve sanat ahlakının yozlaşmasına zemin hazırlamıştır" dedi.

Ahilik Haftası nedeniyle önümüzdeki Cuma Hutbesi'nde, İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı’nın hazırladığı "Ahilik" konulu hutbe okunacak.

"Selçuklu ve Osmanlılar'da teşkilatlanma yapısıyla toplum hayatında etkili olan ahilik, özünü Kur’an ve Sünnet’ten alan bir kavramdır. Vahye dayalı hamiyetperver duyguların, Selçuklu ve Osmanlılar’da 13. asırda ahilik teşkilatı olarak ortaya çıktığına ve özellikle esnaf ve zanaatkarlar üzerinde, Fütüvvetname'de belirtilen kurallarla otokontrol görevini yaptığına şahit olmaktayız. Asrımızda değer yargıları bencillik ve müsriflik olan ahlaki yozlaşma, kardeşliğimiz arasında olması gereken özellikleri her geçen gün biraz daha yok etmektedir" denilen hutbede, daha sonra özetle şunlar belirtildi:

Reklam
Reklam

"İsraf toplumunun moda ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışan iş kolları, esnaf ve zanaatkarlar da, hedef haline getirdikleri kârı elde etmek için yasal olmayan ve İslam ahlakına uygun olmayan her türlü yolu meşru kabul etmiştir. Dolayısıyla, iş ve sanat ahlakının yozlaşmasına zemin hazırlamıştır. Nebevi ahlak kurallarından olan doğruluk, emanet, diğergamlık (başkasını düşünme), isâr (başkasını kendine tercih etme), intikam almama, affedici olma, geleceğe nesil yetiştirme, bilgisini, maharetini başkasıyla paylaşma, başkasına yük olmama, elinin emeğini yeme, haram yollara tevessül etmeme, harcarken saçıp savurmama, cömert olma, misafirine ikram etme, komşularını görüp gözetme, iffetini koruma, mesleğinin ve sanatının ehli olma ve benzeri özellikler aynı zamanda ahilik teşkilatının anayasası sayılabilecek Fütüvvetname'de yer alan kurallardır. İslami olan bu güzel kurallar, 1262 yılında İran’dan hicret ederek Anadolu’ya yerleşen ve daha sonra Ahi Evran adıyla anılacak olan Şeyh Nasuriddin Mahmud tarafından şekillendirilmiş ve ahilik teşkilatının ana umdeleri olmuştur. Allah’a hesap verme bilincini canlı tutan, kul hakkını ve emeğin kıymetini ön plana alan, meslek haysiyetini koruyan ve hileyi, aldatmayı, içkiyi, zinayı, bencilliği, dinini ticaretine alet etmeyi meslekten ihraç edilme sebebi sayan ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli şöyle der; Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz