Ahilik Haftası Mersin’de Coşkuyla Kutlandı

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) tarafından bu yıl 19. organize edilen törenle, ‘Ahilik...

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) tarafından bu yıl 19. organize edilen törenle, ‘Ahilik Haftası’ coşkuyla kutlandı. Kutlamada yılın ‘ahisi’ seçilen Osman Nuri Taşdemir’e kaftan giydirildi. Yılın ‘ahi’ babası da Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’na gerçekleştirilen törene Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin Vali Vekili Suphi Olcay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif öksüz ile il protokolü ve meslek liselerinden öğrenciler katıldı. Kutlama törenin açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Ahiliğin Anadolu’daki esnaf ve sanatkarların oluşturduğu bir örgütlenme olduğunu ifade ederek, “Toplumum sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatını düzenleyen bir kurum olarak varlığını uzun süre devam ettiren Ahi Birlikleri, bir sistem olarak etkilerini günümüzde de hissettirmektedir. Ahi Birlikleri, esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri, birbirleriyle rekabet edebilmeleri açısından kaliteli, standart ve uygun fiyatlı mal ve hizmet üretebilmeleri için örgütlenip dayanışma sağlamak ihtiyacı sonucu ortaya çıkmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Ahilik sisteminin yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemi olduğunu belirten Dinçer, bütün herkesin ‘Ahilik Kültürü Haftası’nı kutladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi de, üretmek ve bu değerleri toplumla paylaşmanın ahilinin en önemli özelliklerinden olduğunun altını çizerek, “Özelikle hak ve gayret duygularına sıkı sıkıya sarılmak yine ahilin en önemli ilkelerindedir. Bu ilkelere, bu prensiplere önem vermek gerekir. Ahilik, toplum tarafından takdir görmüş, takdir kazanmış ve böylece yücelmiş ve gelişmiş bir kurum haline gelmiştir. Ahiliğin kavramlarındaki değişikliklerini son günlerde hepimiz izliyoruz. ESOB veya belli başlı bazı kurumları ahiliğin günümüze kadar ulaşmasını sağlamışlardır. Ben bütün esnafımızın Ahilik Kültür Haftası’nı kutluyorum” diye konuştu.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ise Ahilik Kültürü Haftası programı çerçevesinde esnaflarla bir araya gelmekten mutlu olduğunu vurgulayarak, “Bütün dünyayı sarsan küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biriyiz. Ekonomik krizde büyüdük ve krizden borçsuz bir şekilde çıktık. Bugün geldiğimiz noktada geleceğe güvenle bakıyoruz. Girişimci arkadaşlarımız artık daha rahatlar. Ahilik sadece bir esnaf teşkilatlanması değildir. Ahilik güzel ahlakın, hoşgörünün ve insanların birbirine sahip çıkmasıdır. 'Eline, diline ve beline sahip olmak' ahiliğin ilkelerindendir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da her zaman esnafın yanında olduklarının altını çizerek, “Hepinizin Ahilik Haftanızı kutluyorum ve bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Esnaf odaları benim için çok önemlidir ve beraber çalışıyoruz. Ortak projelerimiz oldu, ortak çalışmalarımız oldu. Ben Belediye Başkanı olduğum sürece esnafımızın yanındayım ve elimden gelen bütün yardımı yapmaya hazırım” şeklinde konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise Ahilik Haftasını kalbi duygularla kutladığını dile getirerek, “Ahilik kültürünün tüm ülkemize yayılması, barış ve kardeşliği sağlayacaktır. Çünkü ahiliğin kelime anlama baktığımız zaman ‘ahi’ demek kardeş demektir. Ahilik demek kardeşlik demektir. Esnaf ve sanatkar kültürünün en ince detaylarına kadar yaşandığı, ahlaklı, erdemli kültürdür ahilik. Ben bir esnaf çocuğuyum. Ben çok farklı branşlarda çıraklık ve kalfalık yaptım. Ben esnaflığın ne kadar zor olduğunu bilirim” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kırşehir Şed Kuşatma ekibi tarafından Şed Kuşatma gösterisi sunuldu ve izleyicilerden büyük alkış aldı. Gösterinin ardından yılın ahisi olan Anamurlu kaporta ustası Osman Nuri Taşdemir’e kaftanı Mersin Vali Vekili Suphi Olçay tarafından giydirildi. Programda ayrıca yılın olgun, genç ve kadın esnafına da kaftan giydirildi. Törende 2012 yılının ‘ahi’ babası da Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz