Ahilik Kültürü Haftası Başladı

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Anadolu Türk medeniyetinin...

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Anadolu Türk medeniyetinin dünya medeniyetine armağan ettiği Ahilik sisteminin bugün yeniden Türk toplumuna katkı sağlaması gerektiğinin belirtti.

Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası bu yıl Mersin Valiliği koordinasyonunda Mersin ESOB, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ortaklığında 17-21 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenecek. Ahilik Kültürü Haftası’nın başlaması dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Ahilik kavramının günümüze ve geleceğe ışık tutan geniş anlamlarla dolu olduğunu kaydetti. Ahiliğin Anadolu’daki esnaf ve sanatkarların oluşturduğu örgütlenme sistemi olduğunu ve toplumun sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatını düzenleyen bir kurum olarak varlığını uzun süre devam ettirdiğini dile getiren Dinçer, Ahi Birliklerinin bir sistem olarak etkilerini günümüzde de hissettirdiğini ifade etti. Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek; yüzyıllar boyu toplumun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli; toplumsal kimlik açısından daima sahiplenilmesi gereken çok özel bir kültür olduğunun altını çizen Dinçer, “Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerler arasında, sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir mesleki yapılanma kurumu olan Ahilik önde gelir. Anadolu'nun Türk yurdu olmasında büyük emeği geçen Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik Teşkilatı toplumsal yaşamın ortak paydası olan ‘insan’ı esas almaktadır. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının düzenlenmesinde önemli rol oynayan Ahilik Teşkilatı, gerektiği zaman vatan savunmasında da görev yapan bir birliktelik ve dayanışmanın ortak adıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Ahiliğin ahlaksal toplumculuk şeklinde de tanımlanabileceğine işaret eden Dinçer, Ahiliğin yaşamak için yok etmeyi değil, yaşamak için yaşatmak felsefesini kabul ettiğinin altını çizerek, “Temeline insanı alan Ahilik felsefesinde, insan bir üretim aracı değildir. İnsan üretimin merkezindedir. Ahilik sisteminde insan amaçtır, araç değildir. Ahilik değerlerine göre üretim insana rağmen değil, ancak insan mutluluğuna hizmet ettiği sürece değerlidir. Yine bu sistemde üretici daima kontrol edilmiş, tüketicinin hakları korunmuştur” ifadelerini kullandı.

“AHİLİK SİSTEMİNİN DEĞERLERİ GÜNÜMÜZ KOŞULLARINA UYARLANMALIDIR”

Ahilik sistemini, Anadolu Türk medeniyetinin dünya medeniyetine armağan ettiğini ve bu sistemin yeniden Türk toplumuna katkı sağlaması gerektiğini vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “Türk kültürünün üretip, bütün dünyaya yaydığı, sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünü Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği etik değerlerden günümüz ekonomisinin de yararlanması gerekmektedir. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de başarabilmemiz halinde yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ahilik; Türk kültürünün ürettiği; sosyal, ekonomik ve kültürel değerler bütünüdür. Ahilik sisteminin değerleri, günümüz koşullarına uyarlanmalıdır. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği ve dayanışmayı yüzyıllar önce atalarımız nasıl başarmış ise biz de her zaman aynı inançla başarabilmeliyiz. Ahilik prensipleri, kurum olarak tarihe mal olmuş sadece ferdi değil, gerek devletlerin kendi bünyelerindeki, gerekse uluslararası düzeyde toplumsal barışın sağlanmasında çok ciddi ve göz ardı edilmemesi gereken bir ‘model’ konumundadır. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir.”

Reklam
Reklam

Öte yandan, bu yıl 19.’su düzenlenecek Ahilik Kültürü Haftası kapsamında, Talat Dinçer başkanlığındaki Mersin ESOB heyetince çeşitli ziyaretler gerçekleştirilecek. Belirlenen okullarda “Ahilik, Mesleki Etik ve Girişimcilik” konulu konferans verilecek. 21 Eylül Cuma günü ise Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayında Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları yapılacak. Kırşehir Şed Kuşatma ekibince yapılacak şed kuşatma gösterisi sonrası, yılın en olgun, en genç ve kadın esnaf sanatkarı ile yılın Türkçe unvanlı işyeri ve yılın Ahisi’ne ödülleri verilecek. Kutlamalar geleneksel Ahi Pilavı ikramı ile son bulacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: