Ahilik Sempozyumu’nda Anadolu Bacıları Konuşuldu

Geleneksel Ahilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen 2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu’nda, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’nın...

Geleneksel Ahilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen 2. Uluslararası Ahilik Sempozyumu’nda, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’nın önderlik ettiği Bacıyan-ı Rum örgütlenmesi konuşuldu.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan sempozyumun bu yılki konusu, ‘Ahilik’te Kadının Yeri’ olarak belirlendi. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yapılan sempozyumda, iş kadınlarının panellerine ve kadın temalı iki kişisel sergiye de yer verildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Alan yaptı. 13. yy’dan Kayseri’ye gelen Ahi Evran’ın, Tabakçılar (Debbağ) Mahallesi’ne yerleştiğini ve Ahilik örgütlenmesini Kayseri’de devam ettirdiğini belirten Alan, Ahi Evran’ın yerleştiği mahallede Türkiye’nin ilk esnaf ve sanatkar müzesini oluşturduklarını kaydetti. Kayseri’nin Ahilik felsefesine sahip çıktığını dile getiren Alan, Ahi Evran adına bir mahalle, Yeni Sanayi esnafının, imece usulü yaptırdığı bir cami ve parklar ile Organize Sanayi Bölgesi’nde Ahi Evran’ın adının verildiği bir meslek lisesi bulunduğunu söyledi. Alan “Kayseri’de Ahilik’te aldığımız felsefeyi devam ettiren 40 bin esnafız, Türkiye’de ise 2 milyon. Esnaflar olarak örgütlüyüz ama güçlü değiliz. Umuyoruz ki, bundan sonraki dönemlerde örgütlerimiz daha da güçlenecek.” dedi.

Reklam
Reklam

NNY Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney ise, Ahilik Sempozyumu’nun üniversitelerinde yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını, NNY olarak, bu yıl vakıf üniversiteleri arasında, tercih edilme sırasında birinci olduklarını ifade etti. Güney, gelecek yıllarda daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmayı arzu ettiklerini belirtti.

Sempozyumun açılış bildirisini, Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerim Türkmen yaptı. ‘Kayseri’de Selçuklular döneminde imar faaliyetlerine katkıda bulunan kadınlar’ başlıklı bildiriyi sunan Türkmen, Kayseri’de ilk kadın yapısının, 2. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan tarafından yaptırılan Gevher Nesibe Şifahanesi olduğunu söyledi. Selçuklular döneminde Kayseri’deki kadar hiçbir yerleşim bölgesinde kadınların yaptırdığı yapıların bulunmadığına dikkat çeken Türkmen, “Kayseri o zamanlar çok laikmiş. Başka hiçbir yerde bu kadar kadın yapısına rastlanmıyor. Tabi Osmanlı döneminde kadınların yaptıkları yapılar var.” ifadelerinde bulundu.

Reklam
Reklam

Sempozyum kapsamında Zahide Kayışoğlu Şahin’e ait, ‘Kayseri yöresi el dokumalarında tespit edilen kadınlar ilgili motifler’ ile; Neşe Koçak’a ait, ‘Evvel zaman içinde bir masal saray’ adlı kişisel sergilerinin açılışı yapıldı.

3 gün sürecek olan ‘Ahilik’te kadının yeri’ adlı sempozyumda yerli ve yabancı 68 bilim insanı, toplam 47 bildiri sunacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: