Blackberry’nin Kanadalı üreticisi RIM, Blackberry Messenger ile yapılan yazışmaların da yasaklama resti çeken Suudiler tarafından izlenmesine izin verdi.
Cep telefonları içinde özellikle gençler ve iş adamları tarafından tercih edilen Blackberry telefonların “güvenlik riski” taşıdığı gerekçesiyle yasaklanmasına yönelik risk dün bir nebze olsun hafifledi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlayan yasaklama dalgası sonunda lüks tüketimi seven Suudi Arabistan’da kendini gösterince Blackberry telefonların üreticisi Kanadalı RIM şirketi Suudi hükümetinin “ahlâk kaygılarına” boyun eğmek zorunda kaldı. Telefonların yasaklanmasına sebep olan özellik sadece bu model cihazlarda bulunan ve iki Blackberry telefon arasında ücretsiz mesajlaşma olanağı taşıyan “Blackberry Messenger” programı. Bu program ile gönderilen kısa mesajlar telekom operatörlerinin aracılığı olmaksızın karşıdaki kullanıcıya ulaşıyor. Bu nedenle S.Arabistan gibi ahlak polisinin sıkı denetimler uyguladığı ülkelerde telekom şirketleri tüm SMS mesajlarının hükümet tarafından izlenmesi gibi tavizleri verirken, ahlak polisi Blackberry Messenger konusunda çaresiz kaldı.
Aralarında akrabalık bağı bulunmayan bir kadınla bir erkeğin başbaşa yürümesinin bile yasak olduğu krallıkta son dönemde genç kız ve erkeklerin Blackberry Messenger ile tanışıp buluştukları söylentileri yayıldı. Ayrıca Suudi radikallerin de eylemlerini bu program üzerinden organize ettiği iddia edilince hükümet harekete geçti. Suudiler, Kanadalı şirkete 48 saat içinde mesajlaşma sistemine erişim sağlanmaması durumunda telefona yasak getirecekleri ültimatomunu verdi. Bu gelişme üzerine RIM geri adım attı ve dün itibarıyla Blackberry Messenger servisi de ahlak polisinin kontrolünde... Benzer bir anlaşmanın Hindistan’la da yapılacağı belirtiliyor. Bu programın bir benzeri de iPhone’larda WhatsApp ismiyle kullanılıyor.