Ahlat Kültür Ve Sanat Sempozyumu Başladı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)'nin başkanlığında, Ahlat Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Valiliği ve Ahlat Eğitim ve...

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)'nin başkanlığında, Ahlat Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Valiliği ve Ahlat Eğitim ve Kültür Vakfı'nın organizesinde, 1'inci Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu başladı.

Ahlat Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, BEÜ'nün tanıtım filminin gösterimiyle devam etti. Bitlis'in Ahlat ilçesinde bu yıl 22'ncisi düzenlenen Ahlat Kültür Buluşması etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ve dün başlayan 1'inci Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu, 3 gün sürecek. Sempozyumda 70 ayrı bildiri sunulacak.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, ilkini gerçekleştirdikleri sempozyumun temelini geçen yıl attıklarını kaydetti. Rektör Doğru, "Ahlat'ta düzenlenen kültür haftası yerel olarak devam etmekteydi. Bizler bu haftayı Ahlat'ın önemine binaen yerel olmaktan çıkarıp, uluslararası düzeye gelmesi gerektiğini belediye başkanımıza, kaymakamımıza ve valimize söylemiştik. Artık Ahlat konumu ve önemi itibariyle yerel değildir. Ahlat özellikle Türk dünyası için önemli bir yerdir. Bu düşünceyle bu şenliklerin ismini değiştirerek Ahlat-Avrasya Kültür Haftası şekline getirip yolumuza devam edelim dedik. Geçen sene böyle bir adım atarak yola koyulduk. Önümüzdeki senelerde bu sempozyumlar çok daha genişleyerek çok daha etkin bir şekilde Türkiye'ye ve dünyaya yayılacak." dedi.

İSLAM BU TOPRAKLARDA 640'LARDA BULUŞMUŞ

Ahlat'ın sahip olduğu değerler silsilesinin sadece Türk dünyasının, İslam dünyasının değil tüm insanlığın ihtiyacı olan duygular değerler ve hisler olduğunu söyleyen Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, "Biz bu topraklarda dayanışmayı paylaşmayı başkası için yaşamayı başkasını yaşatmayı hep ön plana almışız. İslam bu topraklarla 640'lı yıllarda buluşmuş. Türk'ün kahramanlığı İslam'ın kucaklayıcılığı bir bakıma Ahlat'ta buluşmuş ve burada yükselmiş. Bu nedenle Ahlat ayrı bir öneme sahip." diye konuştu.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Oktay Belli ise konuşmasında, 43 yıldan beri Doğu Anadolu Bölgesi'nde bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi. Bilimsel çalışmalarını insanlarla paylaşmak için uluslararası kongreler yaptıklarını kaydeden Belli, "Bugüne kadar 27 kongre gerçekleştirdim. 24 tanesi uluslararası 3 tanesi ulusal. O kadar sempozyum düzenlememize karşın Ahlat söz konusu olduğu zaman sanki yer yerinden oynadı. Yüzlerce bize bildiriler akmaya başladı. bu kadar zorlandığımı hayatım boyunca unutamam. Ama şuan bunun gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyorum. Ahlat bir uygarlık şehridir. Basit bir yer değildir. İlçemizde büyük değerler var. Burası dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı bunu gidip başka yerde aramaya gerek yok." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: