Ahlatlı Baston Ustası Ilgisizlikten Yakındı

Ahlat'ta 37 yıldır baston ustalığı yapan Burhan Gülmez, baston sanatına olan ilgisizlikten yakındı.

Ahlat'ta 37 yıldır baston ustalığı yapan Burhan Gülmez, baston sanatına olan ilgisizlikten yakındı.

Baba mesleği bastonculuğu 37 yıldır sürdürdüğünü söyleyen Gülmez, yaptığı bastonlara eskisi gibi ilginin kalmadığı ifade etti.

Gülmez, şunları kaydetti:

"10 yaşında babamın yanında çırak olarak bu işe girdim. Babam vefat ettikten sonra tezgahın başına ben geçtim. Tamamını ceviz ağacından yaptığım bastonun, kafa kısmını manda ve koç boynuzundan işliyorum. Geçmişte Ahlat yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeriydi. Devlet büyüklerimiz ilçemizi ziyarete gelen kişilere yaptığım bastonu hediye ederdi. Bir çok ülkeye sipariş üzerine baston yaptım. Türkiye'nin hemen hemen her iline baston gönderdim. Bir zamanlar iş yoğunluğundan çoğu siparişi kabul edemezdim. Ama şimdi ne yazık ki diğer unutulan diğer sanatlar gibi bastonculukta unutulmaya yüz tuttu."

Reklam
Reklam

Baston sanatına başladığı günden beri herhangi bir elektrikli alet kullanmadığını ve ürünlerinin tamamen el sanatı olduğunu belirten Gülmez, iş yerinde hala elektrikli bir alet bulunmadığını kaydetti.

Gülmez, "Ahlat bastonunu önemli kılan en önemli faktör el işçiliğidir. Ben tamamen el işçiliğiyle baston üretiyorum. Klasik baston olmak üzere kartal, balık ve kurt başlı baston yapıyorum. Baston ağacına vernik kesinlikle kullanmıyorum. Bastona cila ve ispirto kullanıyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: