Ahlat'ta Meyvecilik Yaygınlaşıyor

Ahlat'ta tarım ürünlerinden umduğunu bulamayan çiftçiler, meyveciliğe yöneldi.

Ahlat'ta tarım ürünlerinden umduğunu bulamayan çiftçiler, meyveciliğe yöneldi.

İlçede yıllardır patates, şeker pancarı gibi ürünler eken çiftçiler, alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Ektiği tarım ürünlerinden umduğunu bulamayan ve zarar eden çiftçiler, meyve bahçeleri oluşturmaya başladı.

Meyve bahçeleri oluşturan Kürşat Nacaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge çiftçisinin her yıl özellikle patates ve şeker pancarından umduğunu bulamadığını ve zarar ettiğini belirtti.

Nacaroğlu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Yıllarca ilçede tarımla uğraştık. Tarım alanında çok yıprandık. Ektiğimiz patates, pancar ve diğer ürünlerde emeğimizin karşılığını alamadık. İlçemizde mevsim darlığından dolayı istediğimiz tarımı yapamıyoruz. Başka bölgede tarım alanlarından birkaç defa ürün alınırken, bölgemizde mevsim darlığından dolayı ancak bir kez ürün alabiliyoruz. Özellikle patateste çok zarar ediyoruz."

İlçede tarıma alternatif olarak meyvecilik yapmaya başladıklarını kaydeden Nacaroğlu, Van Gölü havzasının Türkiye'de en çok güneş alan bölgelerden biri olduğunu ve bu yönüyle bölgenin meyvecilik için çok ideal olduğunu belirtti.

İzmir'den bölgeye gelen ve meyvecilik yapmaya başlayan Ziraat Mühendisi Mehmet Örs'ün tavsiyesi üzerine Ahlat'ta tarımdan sonra meyveciliği yapmaya karar verdiklerini anlatan Nacaroğlu, Ödemiş'ten getirdikleri 2 bin 40 adet ve 7 tür bodur elma fidanını 27 dönümlük arazisine ekmeye başladığını ifade etti.

2 yıl önce 18 dönümlük araziye meyve bahçesi kurduğunu söyleyen Nacaroğlu, şunları dile getirdi:

Reklam
Reklam

"İlk başta çok tereddütle bu işi yapmaya başladım. Ama sonradan bu işi geç yaptığım için pişmanlık duydum. Bahçemden verim almaya başladım. Diğer tüm çiftçilerimizin de meyveciliğe yönelmesini öneriyoruz. Çiftçimiz patates ekip zarar edeceğine, meyvecilik yapsın daha iyi. Evini, arabasını, arazisini satarak kimse riske girerek çiftçilik yapmasın. Meyve ağaçları yetiştikten 3-4 yıl sonra muhakkak emeklerinin karşılığını alacaklar. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gereken teknik desteği de veriyor."

Muhabir: Oktay Bayar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: