Ahmedinejad'la birlikte yasaklanan hayatlar

Özellikle fotoğrafçılar için hayat dönüşü olmayacak şekilde değişti.

New York Times gazetesi için serbest fotoğrafçı olarak çalışan İranlı Newsha Tavakolian, “İran tarihinde ilk kez sokağa üzerinde fotoğraf makinesiyle çıkmak bir suç” diyor.

Tavakolian bundan bir yıl önce New York Times'ın internet sitesinde yer alan “Lens” adlı bloga yazdığı yazıda, 12 Haziran 2009'daki seçimler sırasında İran'dan haber geçerken karşılaştıkları tehlikelerle zorlukları anlatmıştı.

Tavakolian, aynı zamanda 2001’den bu yana ABD merkezli fotoğraf ajansı Polaris Images’e de katkıda bulunuyor.

Reklam
Reklam

Tavakolian, sokaklarda gezen devriyelerin seçimlerin birinci yıl dönümündeki olayları fotoğraflamasını da engellediğini söylerken, “Benim gibi pek çok fotoğrafçının Tahran’da çalışmak için izni olsa da güvenlik güçleri basın kartlarını dikkate almıyor ve fotoğraf çeken insanları tutukluyor. Sadece turistlerin çektiklerine benzer fotoğraflara izin veriyorlar. Bağımsız haber fotoğrafları artık bir hayal” dedi.


İş dışında evde de kendini baskı altında hisseden İranlı fotoğrafçı, taktik değiştirmek zorunda kalmış. Tavakolian, “Bir süre kendimden başka kimsenin durumumu değiştiremeyeceğini fark ettim” dedi.

Kendine yeni uğraşlar arayan fotoğrafçı, kendini şarkılara adamış. Tavakolian, bir zamanlar kendisinin şarkıcı olmasını hayal eden müziğe eğilimli teyzelerinin arasında büyümüş.

Ancak İran’da bir kadının halkın içinde tek başına şarkı söylemesi yasak.

Tavakolian’ın çektiği siyah beyaz fotoğraflarda, kadınların kendilerini şarkılarla ifade etme arzuları ile bunu gerçekten bunu yapmak arasındaki gerilim kendini açık şekilde belli ediyor.

Reklam
Reklam

Karşılaşacağı tehlikelerden ötürü, Tavakolian fotoğraflarının çektiği kadınlar hakkında fazla bilgi veremiyor. Bazıları uzun zamandır şarkıcı. Bazıları öğretmen, bazıları da kadınların bir araya geldiği partilerde şarkı söylüyor.

Fotoğraflarda bir kadının İran dışında şarkı söylediği görülürken, bir diğerinde şarkılarını internet üzerinde yayınlamaya çalışan bir rap şarkıcısı dikkat çekiyor.


Seher kendi sesini kaydediyor.


Azita, 1979'daki İslam devriminden önce oldukça popüler olan İranlı şarkıcı Hayadeh'den bir şarkı seslendiriyor.


Martha kendi evinde şarkı söylüyor.


İranlı rapçi Saloumeh.


Yelda'nın hayali ileride şarkıcı olabilmek.


Gizlice müzik eğitimi veren bir öğretmen.


Gila


Leyla


Bir arkadaşının evinin merdiven dairesinde sanatını icra etmeye çalışan bir rap şarkıcısı.


İran'da bir açık hava sahnesi.


Abroz dağından Tahran'a bakış.