Ahmet Davutoğlu AK Parti kongresinde konuştu

AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Ahmet Davutoğlu, "Şunu aziz milletimize teminat olarak söylüyoruz, milletin ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanacak eli, kardeşimiz olsa koparırız'' dedi.

İşte kürsüye çıkan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları:

Bir 26 Ağustos sabahı etrafındaki Kürt, Zaza, Türk’le yürüyen Alparslan Gazi’ye selam olsun…
92 yıl önce istiklal için yola Gazi Mustafa Kemal’e ve istiklale selam olsun.
Bu vatanın suyuna, toprağına selam olsun.
Selam olsun insana, zamana ve mekana…
Yine bir Ağustos günü ayağa kalkan ve kaldıran bir milleti yeni bir idealle buluşturan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a selam olsun!

Selam olsun o günden bugüne. Selam olsun dava arkadaşlarımıza.
Vekillerimize, belediye başkanlarımıza, kadın kollarımıza, gençlik kollarımıza bütün yol arkadaşlarımıza selam olsun.
Cumhurbaşkanımıza destek veren bütün vatandaşlarımıza selam olsun.
Ak Parti siyasi şartlarda ortaya çıkmış, dönemsel bir parti değildir. AK Parti bütün ulu erenlerin yönünü aydınlattığı kıyamete kadar sürecek bir yürüyüşün bugünkü halidir.

Reklam
Reklam

“VEDA DEĞİL VEFA KONGRESİ”

Sayın cumhurbaşkanımız bir veda kongresidir dedi. Bu bir veda kongresi değil, bu bir vefa kongresi, ahitleşme kongresi.
Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Bütün kadrolarımız onun dik yürüyüşünün devamı için her şeyi yapmaya hazır ve nazırdır. Bir büyük Yeni Türkiye yürüyüşünün arifesindeyiz. 12 yıllık birikimimiz var. Bu tarihi yürüyüş daha ilk aşamadadır. AK Parti hareketini hedefe ulaştırmak için her şeyi yapmaya hazırız. Sayın cumhurbaşkanım biz size bütün millet adına teşekkür borçluyuz.

"2001'DE TÜRK DEVLETİ BÜYÜK BİR ÇIKMAZA GİRMİŞTİ"

Hiçbir güç, hiçbir fitne bu saflara fitne sokamayacaktır. Yeni bir yürüyüşün arefesindeyiz.
Son 12 yıl içinde büyük bir inşa yaptık. 600 yıl önce o zamanlar 100 yaşında olan devletimizin otoritesi parçalanmıştı.
O dönemde güçlü bir irade kendini gösterdi. İstanbul’un kapıları bu aziz millete açıldı.
600 yıldan sonra 2001’de Türk devleti büyük çıkmaza girmişti. AK Parti hareketi yeni bir medeniyet ihyası için ayağa kalktı.
Bu ihyanın 9 temel esası vardır. 9 alanda kararlı yürüyüş devam edecektir.

Reklam
Reklam

"O KÜÇÜK ÇOCUĞU 2053'TE HAYAL ETTİM"

Yeni Türkiye’nin psikolojik temeli özgüvendir. Ulaşımda, sağlıkta büyük başarılar sağlandı. Bu özgüven biz de oldukça, AK Parti kadroları kendine güvendikçe kimse bu yürüyüşe dur diyemeyecek. 2013’teki gezi olaylarının, 17-25 aralık kumpasları kuruldu. Çok şey söylediler.

‘Bunlar rüya görüyorlar’ dediler. Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın.
30 Mart’ta mitinglere çıkarken bir baba 10 yaşındaki çocuğunu yanıma getirdi. “Çabuk büyü bize adam lazım” dedim. O küçük çocuk “Ben aradığınız adamım” dedi.

O kardeşimizi 2053’te hayal ettim. Gencinden yaşlısından herkese adam gibi adamlar peşinde yürümek istiyor.

HZ. MUHAMMED'E, HACIBAYRAM'A SELAM'LA BAŞLADI

AK Parti'de 1245 delegenin oyuyla tek Genel Başkan Adayı olan Ahmet Davutoğlu, konuşmasına "selam" ile başladı.
Davutoğlu, öncelikle "eşref-i mahlukat" olan insana, ardından da "insanlara rahmet olarak gönderilene" diyerek Hz. Muhammed'e "selam olsun" dedi.

Ardından da "Başkent Ankara'nın manevi mimarı, Akşemseddin'in hocası" dediği Hacı Bayram'ı selamladı.
Davutoğlu selamlarken, seçim bölgesi olan Konya'yla özdeşleyen Hz. Mevlana'yı, "erkanımızın piri" dediği Hacı Bektaş'ı da unutmadı.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, şehitleri de, Osmanlı ve Selçuklu imparatorlarını da selamladı.
Davutoğlu Mustafa Kemal Atatürk'e ise, "92 önce milletin istiklali için Kocatepe'den İzmir'e yürüyen" diye hitap ederek selam verdi.

EN BÜYÜK ALKIŞ, ERDOĞAN'A SELAMA

En çok alkışı ise, "liderimiz ve seçilmiş Cumhurbaşkanı" dediği Recep Tayyip Erdoğan'ı selamladığı anda aldı.

"VEDA DEĞİL, VEFA KONGRESİ"

Davutoğlu, Erdoğan'ın "veda kongresi" sözüne atıfta bulunarak, kongrenin "veda" değil, "vefa kongresi" olduğunu söyledi.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIM" DİYE HİTABETTİ

Davutoğlu'nun konuşmasında, Erdoğan'a "Sayın Cumhurbaşkanım" diyerek hitabetmesi dikkat çekti. Davutoğlu şöyle dedi;
"Sayın Cumhurbaşkanım, bu bir veda kongresi adeğil. Bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. AK Parti'ye bıraktığı miras bir şeref meselesidir."

DAVUTOĞLU MANİFESTOSU: 9 HEDEF KOYDU

AK Parti'nin Erdoğan sonrası Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kongre'de yaptığı konuşmada, "Davutoğlu manifestosu" olarak nitelenebilecek hedefler koydu.
AK Parti öncesi dönem için "fetret devri" benzetmesi yapan Davutoğlu, AK Parti'nin altyapısının 9 unsura dayandığını söyledi.

Reklam
Reklam

1- ÖZGÜVEN DARBE GİRİŞİMLERİNE KARŞI DURUŞ

Davutoğlu, özgüvene örnek olarak da Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışını gösterdi. Gezi olayları ile, 17 ve 25 Aralık operasyonlarını da bu özgüveni yıkma çabası olarak nitelendirdi.

2- SOSYO-KÜLTÜREL BİRLİK VE BÜTÜNLÜK-ÇÖZÜM SÜRECİNE DEVAM

Devlet ve milletlerin ancak "aidiyet" duygusuyla ayakta durduğuna dikkat çeken Davutoğlu, sosyo-kültürel birlikten "çözüm sürecini" kastettiğini de vurguladı. Davutoğlu, "AK Parti iktidarlarının en büyük başarısı, bütün bir ülkeyi tek bir yürek haline getirmiş olmasıdır. Çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır" dedi.
Davutoğlu,

3- SİYASİ ALAN - ÖZGÜRLÜKLERE YENİ AHLAKI FORMASYON

Bu alanı, "insan onurunu korumak" olarak açıklayan Davutoğlu, özgürlük-güvenlik dengesine vurgu yaptı. "Türkiye'de ifade, girişim, inanç özgürlükleri AK Parti iktidarının güvencesi altındadır" dedi.
Ancak Davutoğlu, "her özgürlük de bir sorumluluk gerektirir" diyerek ," basın özgürlüğü basın ahlakını gerektirir, girişim özgürlüğü helal rızkı gerektirir. İnanç özgürlüğü diğer inançlara saygıyı gerektirir. Biz tüm özgürlükleri yeni bir ahlaki formasyonla buluşturacağız."

Reklam
Reklam

4- DEVLETİN VE BÜROKRASİNİN RESTORASYONU - PARALEL İLE MÜCADELE

Koalisyon hükümetinin her bir bakanlığını, "farklı bir beylik gibi davranmakla" eleştiren Davutoğlu, AK Parti ile "fetret devrinin sona erdiğini" söyledi. Paralel yapının "fetret devri" istediğini söyleyen Davutoğlu, "Buradan söylüyorum; hiçbir şekilde, kim ve ne niyetle olursa olsun, devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Bürokraside aranacak tek nitelik liyakattir" dedi. Davutoğlu, bürokraside yer alarak, siyasi otoriteye şantaj yapmanın "ihanet olduğunu" kaydetti. "Bunlar, hiçbir şekilde devletimize nüfuz edemeyecekler" dedi.

5- AHLAK RESTORASYONU - SİYASİ AHLAK- YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Siyaseti "erdem ve ahlak vesilesi" olarak gördüklerini kaydeden Davutoğlu, "Siyasetimizin ahlakı, Şeyh Edebali'nin ahlakıdır. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın ahlakıdır" dedi.
AK Parti hareketinin "Musalla taşına kadar sürecek bir birlik" olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Yolsuzluklara karşı da en çetin mücadeleyi AK Parti vermiştir, vermeye devam edecektir.
Milletin hakkına uzanacak eli kardeşimiz olsa koparırız. AK Parti kadroları, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konusunda töhmet altında bırakılamaz" dedi.
"Eğer bir takım dosyaları sadece ve sadece AK Parti'yi yıpratmak için tam da üç seçim öncesinde ortaya atarsınız, bunun adına "yolsuzlukla mücadele" değil, "siyasi operasyon" denir"

Reklam
Reklam

6- ADALET VE YARGI ALANI - YARGIDAKİ PARALEL YAPININ TEMİZLENMESİ

Yargı mensuplarının siyaseti kontrol etmek için devreye girdiklerinde, tarihte büyük felaketler yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, buna örnek olarak da Abdülhamid dönemini, fetvalarla işten el çektirmeyi gösterdi. "Bu yargı idi, ama adalet değil" dedi.
12 Eylül adaletini de olumsuz örnekler arasında sayan Davutoğlu, "eğer yargı, vicdanını kaybetmişse, temel adalet terazisinden sapmışsa, bir hak ve adalet aracı olmaktan çıkar" dedi.
HSYK seçimlerine atıfta bulunan Davutoğlu, bunun "cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile önemli gösterilmesini" eleştirdi.

HSYK seçimlerinde oy kullanacak hakim ve yargıçlara da seslenen Davutoğlu, "HSYK seçimlerine girecek vicdan yüklü, yüreği adaletle çarpan yargı mensuplarına yargının tek bir mahfilin otoritesi altına girmesine izin vermeyin" çağrısı yaptı.

7 - KÜLTÜREL VE MEDENİYET RESTORASYONU - HİÇBİR KÜLTÜR ÖTEKİLEŞTİRİLMEYECEK- DİKEY DEĞİL, YATAY MİMARİ

Davutoğlu, Anadolu'nun tarihteki tüm önemli kültürlerle iletişim içinde olduğunu belirtti. Anadolu'da yaşamış ve yaşayan "hiçbir kültürün ötekileştirilmeyeceğini" vurgulayan Davutoğlu, "kadim şehirlerimizde dikey değil, yatay mimariyi geçerli kılacağız" sözü verdi.

Reklam
Reklam

8- EKONOMİK RESTORASYON- EĞİTİM VE AR-GE ATILIMI- AFRO-AVRASYA'NIN ÜRETİM ÜSSÜ TÜRKİYE OLACAK

Ekonomik alanda Türkiye'nin öne çıkması için eğitim reformu ve Ar-ge atılımı yapılacağını anlatan Erdoğan, "her ulaştırma koridoru, her enerji koridoru, Anadolu'ya selam verip gidecek" dedi.

Türkiye'nin "Afro-Avrasya’nın en önemli üretim üssü haline geleceğini" söyleyen Davutoğlu, "Makro ekonomik istikrarı sağlarken, reel sektörü de güçlendireceğiz" dedi.

9- TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI ALANDAKİ YERİ - ANKARA MERKEZLİ DIŞ POLİTİKA

2002 yılında Türkiye'de "dış politikanın" anlaşılanın "dış ilişkiler" olduğunu, tüm dış politikanın ise "Kıbrıs, Ermeni meselesi ve birkaç defansif konu" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Dış politikada temel ilkemiz, politikanın Ankara merkezli olmasıdır" dedi.

Çok boyutlu dış politikanın da süreceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Kimse Türkiye'yi Avrupa ile Asya kıskacına almaya çalışmasın dedi.

AB üyelik hedefinin "stratejik" olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye'nin AB hedefi stratejik bir hedeftir ve kararlılıkla devam ettirilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, ilk bakan olduğunda söylediği "hattı diplomasi yoktur, sattı diplomasi vardır" sözünü de yineledi.
Dış politikanın sadece "reel politika olmadığını", "insani ve vicdani diplomasiye dayalı" dış politika izleneceğini söyleyen Davutoğlu, "Allah bize, nerede bize yardım eden yok mu diyene yardım etme kudreti versin" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: