Yemekte yaptığı konuşmaya İstanbul'un dünyanın merkezi olduğunu vurgulayarak başlayan Başbakan Davutoğlu, yatırımcılara İstanbul'un tarihi gelişimini anlattı. Davutoğlu, İstanbul'u önümüzdeki on yıllar için bir ulaşım, enerji ve finans merkezi olarak planladıklarını söyledi.
Goldman Sachs'ın İstanbul'da bir ofis açmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Davutoğlu, ofisin çok aktif olacağına inandığını söyledi. Davutoğlu, İstanbul'un dünyanın, Afrika ve Avrasya'nın merkezi ve birçok faaliyetin kalbi olduğuna işaret ederek, geçmişten modern zamana kadar hep en büyük ekonomik merkezlerden ve dünyanın en önemli kentlerinden biri olmaya devam ettiğini belirtti. Davutoğlu, "Bugünün küresel ekonomisinde İstanbul öyle bir büyüyor ki önümüzdeki yıl ve on yıllarda finansal merkez haline gelecek. İstanbul'un ulaşım yolları, enerji koridoru ve finans merkezlerinden biri olmasını planlıyoruz" dedi.
İstanbul'da dünyanın en büyük havaalanını inşa ettiklerini bildiren Davutoğlu, projenin ilk aşamasının Türkiye'nin kuruluşunun yıl dönümü olan 29 Ekim 2017 yılında, hepsinin 5 yılda tamamlanacağını söyleyerek, "Bu havaalanı bittiğinde, yılda 150 milyon yolcusuyla dünyanın en büyük havaalanı olacak" dedi.
Ahmet Davutoğlu, yatırımcılara boğazda 3 katlı bir tünel inşa edileceği bilgisini de verdi. Türk ekonomisinin dünyadaki en istikrarlı, en çabuk büyüyen, istihdam eden, dinamik ekonomilerden biri olduğunu ve aynı zamanda tüm riskleri kontrol edebildiğini söyleyen Davutoğlu, katılımcıları Türkiye'ye yatırıma cagrisinda bulundu.
Arap Baharı'nın ardından yeni zorlukların ortaya çıktığını anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında Suriye, Irak, Lübnan, Ukrayna, Yemen ve Libya gibi 6-7 tane kırılgan ülke bulunduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Tüm bunlara birlikte baktığımızda, Türkiye bir istikrar adası, geleceğe dönük vizyona sahip bir ülke ve AB ülkeleri ile OECD'nin ortalamasından çok daha büyük ekonomik büyümeye sahip bir ülke" dedi.
Ekonomik dinamizm ve siyasi istikrar açısından Türkiye'nin gelecek için umut vadeden bir ülke olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Son 12 yılda çevremizdeki birçok soruna rağmen Türk ekonomisi yılda ortalama yüzde 5,5 büyüdü. Gayrisafi milli hasılamız (GSMH) 3,5 kat arttı. İktidara geldiğimiz 2002 yılında GSMH, 230-240 milyar dolar civarındaydı, şimdi 840-850 milyar dolar civarında ve hala da artmaya devam ediyor" dedi. Davutoğlu, Türkiye'de kişi başına gelirin yükseldiğini, her kentin altyapısının değiştiğini söyledi.
"PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI BİR DÖNÜM NOKTASIDIR"
PKK’nın silah bırakacak olmasına değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cumartesi Türkiye için büyük bir gündü, terör faaliyetlerinin Türkiye’de durmasıyla alakalı önemli adımlar atıldı. Terör 30 yıldan bu yana Türkiye’nin ekonomisine çok büyük zarar verdi ve geçtiğimiz cumartesi günü silah bırakma çağrısı Türkiye’deki tüm terörist gruplar için yapıldı. PKK silah bırakacak ve bu tip faaliyete artık devam etmeyecekb bu bir dönüm noktasıdır. Irak, Suriye ve diğer bazı komşu ülkelerimiz etnik ve mezhep farklılıkları yüzünden bölünürken Türk toplumu daha entegre bir hale geliyor ve demokratik istikrar açısından çok önemli bir üs haline geliyor. Genel seçimlere gittiğimiz yolda bu çok önemli" dedi.
Goldman Sachs'taki toplantıda Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti. (DHA)