Ahmet Ertürk: Türkiye, geçmiş ekonomik krizler sırasında dersini iyi çalıştı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ahmet Ertürk, Türkiye'nin geçmiş...

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ahmet Ertürk, Türkiye'nin geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik krizler sırasında dersini iyi çalıştığını ve krizlerin önüne geçmek için yasal düzenlemeler yaptığını ifade ederek, "Biz kolay atlattık ama bazı ülkeler bunu kolay atlatamadığı için bütün dünya bundan etkilendi." dedi.

Düzce Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD)'nin davetlisi olan TMSF eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ahmet Ertürk, düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, ekonomik krizler ve Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında iş adamlarına bilgi verdi. Ertürk, her an kriz olacak gibi hazırlıklı olunması gerektiğini, fakat kendisinin kriz kahini olmadığını ve ne zaman kriz olacağını bilmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik krizler sırasında dersini iyi çalıştığını ve krizlerin önüne geçmek için yasal düzenlemeler yaptığını ifade eden Ertürk, "1994 yılında yaşanan kriz, ciddi krizlerden birisiydi. 1980'li yıllarda başlayan ve sonucunun 1994 yılında görüldüğü bir kriz oldu. Hemen ardından 1998 yılında Rusya'da başlayan krizin dalgasını yaşadık. 2001 yılında ise Türkiye en büyük ekonomik krizi yaşadı. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası 4'te 1 oranında azaldı. Krizler ekonomik dengesizliklerden çıktı. Son olarak, Avrupa'da başlayan krizlere takıldık. Avrupa'da 2007 yılında başlayan kriz söylentileri 2009 yılına kadar uzadı ve beraberinde krizi getirdi." diye konuştu.

Türkiye'nin, daha önceki krizlerden ihracat yolu ile çıktığını ifade eden Ertürk, ülkede krizler yaşanırken, ihracat noktasında Türk mallarının dışarıda ucuz satılması sebebiyle iş adamlarının rahat ettiğini kaydetti. Ahmet Ertürk, "Kendi iç pazarımızı da düzelttik ve krizden çıktık. Fakat Avrupa'da yaşanan krizde, zaten dışarıda kriz olduğu için krizin etkilerini biraz daha fazla hissettik. Ancak biz kolay atlattık ama bazı ülkeler bunu kolay atlatamadığı için bütün dünya bundan etkilendi. Bizi çok etkilemesinin en büyük nedeni ise finans şirketlerinin istenen düzeyde çalışmamasından oldu. İnsanlar finans şirketlerine güvenini yitirmeye başlarsa kriz beraberinde gelir.'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de batan bazı bankaların kötü niyetli kişiler tarafından kurulduğuna işaret eden Ertürk, "Bazı banka sahipleri, bankalarındaki paralarını kendi malıymış gibi kullanmaya başladı. Eskiden bankalardan aldıkları paralarla başka yatırımlar yapınca tahsil etme ya da elinden alma şansınız yoktu. Yapılan düzenleme ile artık bankadan aldıkları paralarla iş kursalar bile TMSF rahatça el koyuyor ve devletten çıkan parayı geri alıyor. Biz bankayı batıralım, nasıl olsa devlet öder anlayışı ortadan kalktı.'' ifadelerini kullandı.

Ertürk, ne zaman kriz olacağını bilmediğini, fakat her an kriz olacakmış gibi hazır olunması gerektiğini anlattığı konuşmasına, şöyle devam etti: "Yatırım yaparken, para yatırırken, parayı değerlendirecek olan kurumun bunu nasıl karşılayacağını ve nasıl çalıştığını araştırmamız lazım. Aksi halde aynı sorunları yaşamak kaçınılmaz.''

Konferansın sonunda, Ahmet Ertürk ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özlü'ye plaket takdim edildi. DÜSİAD Plaza'da düzenlenen konferansa Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, TSO Meclis Başkanı Nusret Özsoy, DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, iş adamları ve davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: